Írország sikeresen bocsátott ki kötvényeket 1,5 milliárd euró értékben azt követően, hogy adósságának finanszírozása rekordmagasságba emelkedett, illetve a dublini jegybank kormányzója, Patrick Honohan felszólította a kormányt: gyorsítsa fel a költségvetési hiány lefaragását - jelentette a Bloomberg.

A kincstár 500 millió euró értékben ajánlott fel megvételre 2014-es lejáratú, illetve egymilliárd euró értékben 2018-as lejárató állampapírokat. Az előbbieket 5,1-szeresen az utóbbiakat 2,9-szeresen jegyezték túl a befektetők - a négyéves futamidő esetén a múlt hónapban még 5,4-szeres volt a túljegyzés. A 2014-es kötvények 4,767 százalékos hozammal keltek el, szemben az előző aukción kialakult 3,627 százalékkal, a 2018-asok 6,023 százalékos hozammal találtak gazdára a korábbi 5,088 százalék után.

A tízéves ír államkötvények hozamfelára a hozzájuk hasonló német papírok felett valamelyest csökkent, miután tegnap átlépve a 400 bázispontot megdöntötte korábbi rekordját. Ennek az ír bankok állapotával kapcsolatos befektetői aggodalmak állnak a hátterében: sokan attól tartanak, hogy ezek újabb kisegítése nyomán Írország további uniós segítségre szorulhat. Honohan most azzal igyekezett nyugtatni a piacot, hogy a bankok újabb feltőkésítése "menedzselhető", nem fogja felülírni a kormány deficitcsökkentő programját.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint piaci nézőpontból nézve kitűnő eredménynek tekinthető, hogy volt kereslet az ír államkötvényekre. Igaz ugyan, hogy egyre drágábbak a papírok, és a befektetők nem tudnak minden áldott hónapban többet és többet fizetni azokért, de az ír államkincstár a jövő évbe átnyúlóan jól fel van töltve pénzzel, ami egyelőre megnyugtathatja a kedélyeket.

A pénzpiacok aggodalmát bizonyítja, hogy a tízéves portugál államkötvények hozama a tízéves német állampapírok felett 404 bázispontra ugrott, ami rekord az eurózóna országainak összehasonlításában. A szintén ma kibocsátott 12 és 18 hónapos spanyol állampapírok hozama szintén nőtt, a 390 millió euró értékű 13 hetes görög papíroké viszont 2,98 százalékra morzsolódott le a július 20-ai korábbi kibocsátáson kialakult 4,05 százalékról.

Nem erősíti a piacok bizalmát, hogy Brian Cowen ír miniszterelnök alatt inog a bársonyszék: az elhúzódó gazdasági válság és a bankok megmentésének folyamatosan növekvő költségei miatt Cowen több szövetségese is kétségeket fogalmazott meg rátermettségével kapcsolatban. Brian Lenihan pénzügyminiszter tegnapi sajtóértekezletén azt állította, hogy nem befolyásolják a kötvénypiacok hangulatát a kormányfő személye körüli találgatások.