Az ír kormányfő szerint ebben az esetben az áruk és az élőállatok vizsgálatát amennyire lehetséges a kikötőkben, repülőtereken és a vállalatoknál fogják elvégezni. Egyes ellenőrzéseket azonban a határ közelében kell majd lefolytatni. A részleteket jelenleg az Európai Bizottsággal közösen dolgozzák ki - írta az MTI híre alapján az Infostart.hu.

A brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszerét és a jövőbeni kapcsolatokat rögzítő megállapodás egyik sarkalatos kérdése az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) ügye, amire azért van szükség, mert az Egyesült Királyság az egységes piacból és a vámunióból is ki akar lépni. Az ír-szigeti határ szabad átjárhatósága viszont az ír-szigeti konfliktust lezáró, 1998-as nagypénteki megállapodás egyik sarokköve.

Az EU és Írország is ezért feltétlenül el akarja kerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását az ír-észak-ír határszakaszon. Boris Johnson brit miniszterelnök azonban makacsul elveti a tartalékmegoldást, amely szerinte az Egyesült Királyság számára elfogadhatatlan korlátozásokkal járna.

Varadkar szerint a tartalékmegoldás a kilépési megállapodás lényegi eleme marad, míg nem találnak jobbat helyette.

Nyitottak vagyunk az alternatívákra - mondta az ír kormányfő, aki szerint ezeknek azonban életszerűnek, megvalósíthatónak, és jogilag kötelezőnek kell lenniük. A mai napig nem kaptunk ilyen javaslatokat - tette hozzá a kormányfő.