Írországot dicséri az IMF

Az írországi gazdasági intézkedések megfelelőek, a szigetország teljesítette a hitelszerződésben szereplő december végi célszámait - derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által szerdán nyilvánosságra hozott, Írországra vonatkozó időközi jelentéséből.
MTI-Eco, 2011. február 9. szerda, 15:43
Fotó:

Az IMF jelentése szerint Írország gazdasági mutatói enyhe exportorientált növekedést jeleznek, továbbá a bankszektorban előrehaladás történt a bankok újratőkésítése, a tőkeáttételi hatások csökkentése, valamint a nem-életképes bankok kivezetése felé.

A nemzetközi pénzügyi szervezet szerint a költségvetési politika megfelelt a hitelcsomagban előírtaknak és az elfogadott költségvetés segíthet a jövőbeli célszámok teljesítésében. Az IMF pozitívan értékeli továbbá, hogy az ír hatóságok erőteljes intézkedéseket hoztak a program megvalósítása és felügyelete érdekében.

A valutalap számításai szerint a központi költségvetés bevételei a várt szintnél a GDP 0,7 százalékának megfelelő összeggel magasabban alakultak 2010-ben. Az IMF jelentésében közzétett becslés alapján a szigetország gazdasága 0,2 százalékkal zsugorodott 2010-ben.

A washingtoni székhelyű szervezet arról tájékoztatott közleményében, hogy a mentőcsomag első és második felülvizsgálatát egyszerre, az új kormány megalakulását követően hajtja végre.

HOZZÁSZÓLÁSOK