BUX
39006

Irtózatos veszteségeket szenved el Moszkva

Az orosz pénzügyminiszter szerint a nyersanyagok, az olaj és a gáz világpiaci árának csökkenése a GDP 8 százalékával csökkentheti idén az ország bevételeit.

Napi.hu, 2015. március 20. péntek, 15:40

Ez év végéig költségvetésünkből 180 milliárd dollár tűnhet el - közölte Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter -, ebből csak az olajexport utáni adóbevétel csökkenése 32 milliárd dollárt tesz ki. Mint a nyilatkozatról beszámoló varsói Gazeta Wyborcza kiemelte, a teljes bevételkiesés megfelel az orosz GDP 8 százalékának.

Márpedig a lengyel lap szerint egyelőre nem számíthat a Kreml az olaj árának emelkedésére, sőt egyes elemzők úgy vélik, hogy az ár hordónként 40 dollárra zuhanhat. Az olajár csökkenésének minden dollárja 3 milliárd dollárral csökkenti az orosz költségvetés bevételeit. A meglevő tárolók csaknem megteltek, és hatalmas a túlkínálat a piacon.

A világsajtó azonban nem erre, hanem a pénzügyminiszter optimista nyilatkozatára figyelt fel, amelyben azt állította, hogy az orosz gazdaság már túl van a nehezén. Ugyan a GDP januárban még 1,5 százalékkal csökkent, de Sziluanov szerint már látszanak a stabilizálódás jelei.

A moszkvai jegybank legújabb prognózisa idén a GDP 3,5-4,0 százalékos esésével számol, a kormány szerint csak 3 százalékos lesz a visszaesés. Az orosz gyárosok és vállalkozók kongresszusán a pénzügyminiszter azt mondta, hogy a jelenleg 16,7 százalékos infláció az év végére 11-12 százalékra mérséklődik, és jövőre már növekedésnek indul a gazdaság.