BUX
38643

Irtózatosak az orosz gazdaság veszteségei - íme, a friss számok

A „külső megrázkódtatások” rendkívüli veszteségeket okoztak az orosz gazdaságnak, és tovább gyorsult az infláció is az orosz pénzügyminiszter szerint.

Napi.hu, 2015. január 28. szerda, 14:33

A külső megrázkódtatások 200 milliárd dolláros veszteséget okoztak az orosz gazdaságnak - nyilatkozta Anton Sziluanov pénzügyminiszter. A legnagyobb gondot az olajár zuhanása okozza, s a szakértők egyetértenek abban, hogy ezzel hosszú távon kell számolni, nincs esély a 2008-2009-es olajár visszatérésére, bár számítanak némi emelkedésre a mostani 50 dollár alatti szintről.

A kormány válságkezelő programjáról elmondta, hogy 2,4 milliárd dollárnyi hitelt nyújtanak a költségvetésből a régiók kereskedelmi adósságainak átütemezésére. Ezek összege tavaly 20 százalékkal nőtt és jelenleg meghaladja a 29,7 milliárd dollárt, vagyis a régiók ennyivel tartoznak a kereskedelmi bankoknak. A minisztérium 444,8 millió dollárral emeli a projektek finanszírozására szánt támogatást.

Ami az inflációt illeti, az Sziluanov közlése szerint jelenleg meghaladja a 12,5 százalékot (vagyis a tavalyinál is magasabb). Mint mondta, ezt több tényező okozza, köztük a rubel értékvesztése és a nyugati szankciók.