Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Mivel a recesszió tünetei a szigetországban sem tűnnek enyhülni, a legtöbb elemző legalább 50 bázispontos kamatvágásra számított. A brit alapkamat az októberi 5 százalékról csökkent a jelenlegi szintre, ami messze a legalacsonyabb a BoE 315 éves történelmében.

Ennek ellenére bizonyos üzleti csoportok ellenezték a lépést, mondván, az eddigi csökkentések sem hozták meg a kívánt eredményt. Például kisvállalkozások szövetsége (FSB) is ezen az állásponton volt; tagjainak 63 százaléka a szintentartás mellett foglalt állást a körükben végzett felmérés szerint. Decemberben még csaknem ilyen arányban a kamatcsökkentés mellett voltak a kisvállalkozók.

A kritikusok szerint már az 1,5 százalékos kamatszint is elég alacsony volt, és most már a kereskedelmi bankoknak kellene lépnie a hitelcsatornák újra megnyitásával. Azt azonban, hogy erre hogyan lehetne rávenni a pénzintézeteket, nem részletezték.

A brit gazdaság különösen súlyosan érintett a jelen válságban, amely az elmúlt hetven év legnagyobb kihívása elé állítja az országot. A nemzeti statisztikai iroda (NIESR) adatai szerint már 2008 második felében is csökkent a GDP (a két negyedben 0,6, illetve 1,5 százalékkal), és idén vélhetően 2,7 százalékkal esik vissza a nemzeti össztermék.