Amerikai mintára épült szónoklatában értékelte Románia gazdasági helyzetét csütörtökön este Victor Ponta miniszterelnök, miközben az idei költségvetésről is elárult részleteket. A büdzsé tervezett kiadásairól és az államadósság mértékéről is kimerítő adatokkal szolgált a tárcavezető a tervezett bevételnövelő intézkedésekről azonban keveset beszélt, részleteket a jövő héten esedékes IMF-tárgyalások után ígért.

Az idei költségvetés 1,8 százalékos növekedés mellett 140 milliárd eurós bruttó hazai össztermékre épül 4,5 lejes euróárfolyam mellett. A büdzsé tervezet bevételei 46 milliárd eurót összesítenek a kiadási oldalon 49 milliárd euró lett betervezve - derül ki Ponta tájékoztatásából.

Az idei deficitcél a GDP 2,15 százaléka, a 3 milliárd eurós lyukat egyenlő arányban belső és külső forrásokból tervezik finanszírozni.

A kormány 17,5 milliárd eurót szán szociális kiadásokra, 6,2 milliárddal tervezi finanszírozni az egészségügyet, 4,9 milliárddal a szállításügyet és 4,4 milliárddal az oktatást és kutatást. A mezőgazdaság és vidékfejlesztés 3,8 milliárd euróból gazdálkodhat, 2,7 milliárdot kap a nemzetbiztonság, egy milliárdot fordítanak környezetvédelemre és további 5 milliárdból adósságokat törlesztenek. A nyugdíjak kifizetése idén várhatóan 11,1 milliárd euróba kerül a költségvetésnek, a közalkalmazotti béralap 10,2 milliárd euró.

Az államdósság 51 milliárd euróra azaz a GDP 34,7 százalékára emelkedik ennek 60 százaléka devizahitel. Az egy főre jutó adósság 2500 euró. Bukarestnek idén 14,4 milliárd eurót kell visszafizetni hitelezőinek, amelyből 1,2 milliárdot a Valutaalapnak és az EU-nak.

A kormány adatai szerint minden román állampolgár 7 ezer eurót termel évente, amiből az államnak 2300 euró jut. Az egy főre jutó központi kiadás azonban meghaladja a 2450 eurót. A Ponta kabinet drasztikus kiadáscsökkentő lépéseket is tervez: csökken a képviselők béralapja valamint a kormánytisztviselők száma, és gyökeresen átszervezik az állami vállalatok és az intézmények működésétis .