Ismertették az orosz légierő által támadott szíriai "terrorszervezetek" listáját

Oroszország damaszkuszi nagykövete szerdán ismertette az orosz légierő által Szíriában bombázott fegyveres csoportok listáját, s kijelentette, hogy a Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) harcosainak kivételével a Nyugat által lázadóknak nevezett fegyveresek "szélsőségesek" és "terroristák".
Inforádió, 2015. október 14. szerda, 18:04
Fotó: MTI/EPA

Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

Alekszandr Kinscsak nagykövet elmondta, hogy az orosz légierő az Iszlám Állam mellett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Frontra is számos csapást mért. Mint mondta, az IÁ és az an-Nuszra Front esetében "minden világos", ezeket mindenki terrorcsoportnak tartja, szerepelnek az ENSZ Biztonsági Tanácsának megfelelő listáján is.

A nagykövet szerint azonban vannak más, Bassár el-Aszad szíriai elnök vagy az IÁ ellen harcoló szélsőséges csoportok, amelyeket szerinte egyesek a mérsékelt ellenzék fegyveres szárnyaként próbálnak bemutatni.

"Az úgynevezett mérsékelt csoportok az esetek többségében a vallási szélsőségesség táplálta bűncselekmények politikai leplezésére szolgálnak" - mondta a diplomata.

Kinscsak azzal vádolta meg a szíriai kormánnyal szembenálló legjelentősebb lázadócsoportnak számító Dzsais Al-Iszlám tagjait, hogy a fővárosban végrehajtott rakétavetős támadásaik révén civilek százainak haláláért felelősek. "Ez nem más, mint puszta terrorizmus" - fogalmazott.

Elmondása szerint az orosz harci gépek egyebek mellett "az an-Nuszra Front egykori harcosaiból álló" Dzsais as-Sám állásait is támadják, amely főként Aleppó tartományban tevékenykedik.

A nagykövet az Ahrar as-Sam milícia tagjait is terroristáknak nevezte. Ez az egyik legnagyobb szíriai felkelőszervezet, amely korábban megpróbált mérsékeltnek tűnni a Nyugat szemében. Az Ahrar as-Sam része a magát a "Hódítás hadseregének" nevező iszlamista koalíciónak, amelynek tagja az an-Nuszra Front is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hajnalka_vagyok, 2015.10.14 23:14

@matolcsy: mindaddig, amig a csecsen testverek nem lepnek akcioba. mert akkor do szvidanyija!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.10.14 19:39

Putyin minden egyes jó helyre küldött bombája emeli a fekete arany árfolyamát. A szírek helyett az oroszoké a tárgyalási alku pozíció.
Ha kell beintenek az amcsi gépnek is.
Zdrásztvujtye!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html