Ismét a szakadék szélén táncol Ukrajna

Parlamenti válsághoz vezethetnek az egy héttel ezelőtt lezajlott helyhatósági választások Ukrajnában, miután világossá tették a kormányzó politikai népszerűségének alapos erodálódását. Vagy előrehozott választások, vagy négy év újabb szavazásoktól mentes időszak következik.
Napi.hu, 2015. október 31. szombat, 14:45
Fotó: Napi.hu

Az október 25-ei ukrajnai helyhatósági választások világossá tették, hogy alaposan visszaesett az államfőt és a miniszterelnököt támogató, Nyugat-barát politikai erők népszerűsége. A kellemetlen eredmény nyomán az ukrán politika egyes játékosai, beleértve ebbe a vezetést támogató csoportok egy részét is, előrehozott választások kiírását kezdeményezheti. Úgy tűnik azonban, hogy Petro Porosenko államfőt és csapatát nem éri váratlanul ez a helyzet - írja a bne régiós hírportál.

Az elnök szerint az önkormányzati választásoknak be kell fejezniük azt a hatalmi átalakulást, amely oroszbarát elődje, Viktor Janukovics 2014. eleji eltávolítása után vette kezdetét. "Ukrán-barát" koalícióknak kell hatalomra kerülniük helyben is, nem szabad esélyt adni Oroszországnak, hogy a háttérből destabilizálja az országot.

Előrehozott választás

Az szavazási eredmények azt mutatják, hogy a Prorosenkót támogató blokk 5-10 százalékos visszaesést szenvedett el korábbi eredményéhez képest Ukrajna déli és középső régióiban. Keleten esélye sincs versenybe szállni az oroszbarát blokkal, illetve az Ihor Kolomojszkij oligarcha támogatását élvező párttal. Arszenyíj Jacenyuk pártja sok helyen el sem tudott indulni, és a parlamenti szavazáson szerzett 45 százaléka után most csak 20 százaléknyi szavazatot gyűjtött be.

A veszteségre hivatkozva számos politikai csoport teljes hitelvesztésről beszél. Egyikük Julia Timosenko korábbi - szintén Nyugat-barát - miniszterelnök pártja. Az elnök asszony késznek látszik arra, hogy a rendkívüli szavazás fő szószólója legyen. Máris rázzák a csónakot - jellemezte a helyzetet Ihor Kononenko, Porosenko korábbi üzlettársa, jelenleg a parlament elnöke.

Szerinte felelőtlenek azok, akik Ukrajna jelenlegi kritikus biztonsági és gazdasági helyzetében tovább növelnék a bizonytalanságot az előrehozott választásokkal. Az új parlament kevésbé lenne alkalmas a szükséges reformok végrehajtására, mert populista ígéretekkel hatalomra került pártokból állna.

Kormányátalakítás

Bár a parlamenti választásokat nehéz lenne kikényszeríteni, főként ha az államfő és a miniszterelnök határozottan ellenáll a nyomásnak, gondot okozhat, hogy a kormány alapos átszervezésre szorul. Kononenko arról beszélt a bne-nek, hogy az ország vezetői elégedetlenek a reformok tempójával, azért elkerülhetetlen a kormányátalakítás. Ezzel azonban meg kellene várni, amíg lecsillapodnak a választások nyomán felfűtött politikai indulatok.

Porosenko szeptemberben kijelentette, hogy Jacenyuk kormánya december 11-éig, a reformok meghirdetésének (konkrétan parlamenti elfogadásának) első évfordulójáig érinthetetlen. Egy hónappal később viszont arról beszélt, hogy a helyhatósági szavazás lezárultával négy évig semmilyen választás nem lesz Ukrajnában, ami utat nyit a nyugodt, de határozott, a populizmust mellőző reformpolitika előtt.

Elegük van

A hathatós eredményekre szükség is lenne, ugyanis már a választás előtt látszott, hogy az ukránok csalódtak az új vezetésben, amely nem tudta visszaszorítani az ország minden sarkát átszövő korrupciót. Egy szeptemberi felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada volt elégedetlen a változások tempójával.

Elegem van abból, hogy a boldog európai jövőre várjak, amit a kormány ígér - foglalta össze sokak véleményét egy 50 pluszos szavazó, aki Vitalij Klicsko volt bokszbajnok, kijevi polgármester 28 kihívójának egyikre szavazott. Dnyepropetrovszk iparvárosban a volt elnök támogatói csaptak össze Kolomojszkij híveivel. Utóbbi egész zászlóaljakat finanszíroz, amelyek az oroszbarát szeparatisták ellen harcolnak az ország délkeleti régiójában.

Oligarchák

Maiupol kikötővárosban az utolsó pillanatban felfüggesztették a szavazást, mert a szavazólapokat Rinat Akhmetov, Ukrajna leggazdagabb emberének nyomdájában állították elő. Az Azovi-tenger partján fekvő település ipari létesítményei az ő tulajdonában vannak.

Timosenko pártjának helyi képviselője támogatta a döntést, mondván: elegük van abból, hogy a választások az oligarchák akaratának megfelelően dőlnek el. Akhmetov támogatói szerint viszont azért halasztották el a voksolást a hatóságok, mert a kormánypártok teljes kudarcától tartottak.

Mariupol egyébként frontváros: szakértők szerint a tőle néhány kilométerre lévő szeparatisták következő célpontja lehet, mivel megszerzésével szárazföldi folyosó jöhetne létre a Krím félsziget és az oroszbarát erők kezén lévő terület között.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2015.11.01 13:46

Egy rossz tánclépés , és a szakadékban találják magukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

erdeinyuszi, 2015.11.01 12:28

Többen azt írták, hogy az Oroszok elvesztették Ukrajnát! Én tartom a véleményemet, hogy a nagy partiban sakk-nál tartunk! Az oroszoknak nem volt elég pénzük , hogy beavatkozzanak, szerintem a "Nyugat" meg nem fog elég lóvét betolni, mert a nyertes bónuszként viheti! A jogos elégedetlenség fenn áll, csak a vezetők irányultsága és okolhatósága most a "nyugati" orientációjú...

Ismételvén önmagam csak hídként lehetnek sikerek és maradhatnak egyben... ( szerintem mindenkinek jobb volna)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

erdeinyuszi, 2015.11.01 12:14

Eddig is elmondtuk a Keleti-déli Ukrajna és A nyugati rész az egy más világ!

Nehéz volt a "hírek" szerint keletet pl a választáson elindulni is, mégis elvesztették...

Én úgy emlékszem a cikkel ellentétben , hogy Prosenko nagyjából 22% +Jacenyukék 22% együtt volt Blokk 45% körül, itt külön kezelik?! Tehát Porosenko 22%-5-10% az vastag... Mi a unió piacaira fogunk szállítani, mondta Jacenyuk (úgy emlékszem) miközben elvesztik az orosz piacaikat , nagyrészt "Ukrán" döntés alapján! Aztán mit fognak szállítani???? Okos Vezetők ugye!...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.10.31 19:25

Aaaaa dehogy!!
Ukrajna az unió mellett döntött és az USA irányítja.
A kánaán földje....Soroséknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hamupipoke, 2015.10.31 18:06

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html