Az október 25-ei ukrajnai helyhatósági választások világossá tették, hogy alaposan visszaesett az államfőt és a miniszterelnököt támogató, Nyugat-barát politikai erők népszerűsége. A kellemetlen eredmény nyomán az ukrán politika egyes játékosai, beleértve ebbe a vezetést támogató csoportok egy részét is, előrehozott választások kiírását kezdeményezheti. Úgy tűnik azonban, hogy Petro Porosenko államfőt és csapatát nem éri váratlanul ez a helyzet - írja a bne régiós hírportál.

Az elnök szerint az önkormányzati választásoknak be kell fejezniük azt a hatalmi átalakulást, amely oroszbarát elődje, Viktor Janukovics 2014. eleji eltávolítása után vette kezdetét. "Ukrán-barát" koalícióknak kell hatalomra kerülniük helyben is, nem szabad esélyt adni Oroszországnak, hogy a háttérből destabilizálja az országot.

Előrehozott választás

Az szavazási eredmények azt mutatják, hogy a Prorosenkót támogató blokk 5-10 százalékos visszaesést szenvedett el korábbi eredményéhez képest Ukrajna déli és középső régióiban. Keleten esélye sincs versenybe szállni az oroszbarát blokkal, illetve az Ihor Kolomojszkij oligarcha támogatását élvező párttal. Arszenyíj Jacenyuk pártja sok helyen el sem tudott indulni, és a parlamenti szavazáson szerzett 45 százaléka után most csak 20 százaléknyi szavazatot gyűjtött be.

A veszteségre hivatkozva számos politikai csoport teljes hitelvesztésről beszél. Egyikük Julia Timosenko korábbi - szintén Nyugat-barát - miniszterelnök pártja. Az elnök asszony késznek látszik arra, hogy a rendkívüli szavazás fő szószólója legyen. Máris rázzák a csónakot - jellemezte a helyzetet Ihor Kononenko, Porosenko korábbi üzlettársa, jelenleg a parlament elnöke.

Szerinte felelőtlenek azok, akik Ukrajna jelenlegi kritikus biztonsági és gazdasági helyzetében tovább növelnék a bizonytalanságot az előrehozott választásokkal. Az új parlament kevésbé lenne alkalmas a szükséges reformok végrehajtására, mert populista ígéretekkel hatalomra került pártokból állna.

Kormányátalakítás

Bár a parlamenti választásokat nehéz lenne kikényszeríteni, főként ha az államfő és a miniszterelnök határozottan ellenáll a nyomásnak, gondot okozhat, hogy a kormány alapos átszervezésre szorul. Kononenko arról beszélt a bne-nek, hogy az ország vezetői elégedetlenek a reformok tempójával, azért elkerülhetetlen a kormányátalakítás. Ezzel azonban meg kellene várni, amíg lecsillapodnak a választások nyomán felfűtött politikai indulatok.

Porosenko szeptemberben kijelentette, hogy Jacenyuk kormánya december 11-éig, a reformok meghirdetésének (konkrétan parlamenti elfogadásának) első évfordulójáig érinthetetlen. Egy hónappal később viszont arról beszélt, hogy a helyhatósági szavazás lezárultával négy évig semmilyen választás nem lesz Ukrajnában, ami utat nyit a nyugodt, de határozott, a populizmust mellőző reformpolitika előtt.

Elegük van

A hathatós eredményekre szükség is lenne, ugyanis már a választás előtt látszott, hogy az ukránok csalódtak az új vezetésben, amely nem tudta visszaszorítani az ország minden sarkát átszövő korrupciót. Egy szeptemberi felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada volt elégedetlen a változások tempójával.

Elegem van abból, hogy a boldog európai jövőre várjak, amit a kormány ígér - foglalta össze sokak véleményét egy 50 pluszos szavazó, aki Vitalij Klicsko volt bokszbajnok, kijevi polgármester 28 kihívójának egyikre szavazott. Dnyepropetrovszk iparvárosban a volt elnök támogatói csaptak össze Kolomojszkij híveivel. Utóbbi egész zászlóaljakat finanszíroz, amelyek az oroszbarát szeparatisták ellen harcolnak az ország délkeleti régiójában.

Oligarchák

Maiupol kikötővárosban az utolsó pillanatban felfüggesztették a szavazást, mert a szavazólapokat Rinat Akhmetov, Ukrajna leggazdagabb emberének nyomdájában állították elő. Az Azovi-tenger partján fekvő település ipari létesítményei az ő tulajdonában vannak.

Timosenko pártjának helyi képviselője támogatta a döntést, mondván: elegük van abból, hogy a választások az oligarchák akaratának megfelelően dőlnek el. Akhmetov támogatói szerint viszont azért halasztották el a voksolást a hatóságok, mert a kormánypártok teljes kudarcától tartottak.

Mariupol egyébként frontváros: szakértők szerint a tőle néhány kilométerre lévő szeparatisták következő célpontja lehet, mivel megszerzésével szárazföldi folyosó jöhetne létre a Krím félsziget és az oroszbarát erők kezén lévő terület között.