A Fannie Mae az ingatlanárak csökkenése és a hitelállomány romlása miatt került ismét nehéz helyzetbe - írta a dpa. A lakóingatlanok ára átlagosan 1,8 százalékkal csökkent az első negyedévben, és tovább nőtt a fizetésképtelen hitelesek száma, a cég így 8,7 milliárd dollár veszteséget szenvedett el a január-márciusi időszakban.

A Fannie Mae és kisebb szektortársa, a Freddie Mac már 150 milliárd dollár állami támogatást kapott. Mindkét cég úgynevezett kormány szponzorálta vállalkozás, vagyis magántőkével, magáncégként működik, de törvényben rögzített alapokmánnyal és céllal.

A feladat a jelzáloghitelezés finanszírozásának biztosítása. A két társaság felvásárolja a jelzálog-követeléseket a hitelező pénzintézetektől, majd ezekre építve származékos termékeket - jelzáloghitellel fedezett értékpapírokat - bocsát ki, ily módon biztosítva és növelve az elsődleges jelzáloghitelezés tőkeforrását.

A rendszer megfelelően működött egészen az amerikai ingatlanpiacról kiindult világgazdasági válság elmélyüléséig, a 2008 őszén a pénzügyi szektorra átterjedt válságot azonban csak állami segítséggel tudta átvészelni a két óriáscég. Végül mindkettőt kormányzati felügyelet alá vették, arról viszont még nem hoztak döntést Washingtonban, hogy miként alakuljon a sorsuk.