Ismét az IMF-hez fordul Románia

Traian Basescu román államfő mai parlamenti beszédében ismét megerősítette: Románia jövőre újabb hitelmegállapodást kénytelen kötni a Nemzetközi Valutaalappal.
Túrós-Bense Levente, 2010. szeptember 21. kedd, 17:25
Fotó:

Románia 2011-ben újabb hitelegyezményt fog aláírni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - jelentette be kedden parlamenti felszólalásán a román államfő. Traian Basescu szerint az államkassza akut forráshiánnyal küzd, a strukturális bizonytalanság miatt azonban gyakorlatilag senki sem hajlandó hitelezni az országnak. Romániában gazdasága lassan kilábal a recesszióból, a szociális válság mélypontja azonban még hátra van. A hivatalos előrejelzések jövőre már két százalékos 2011-ben pedig már három-négy százalékos GDP-növekedést várnak.

Ez a növekedés azonban nem elegendő a fejlődéshez illetve a tervezett 3 - 3,6 milliárd eurós deficitcél eléréséhez. Ehhez ugyanis legalább 5 százalékos éves GDP - növekedés szükséges - tette hozzá Basescu.A fenntarthatóság érdekében folytatni kell a kormány reformintézkedéseit, bővíteni kell az adó és járulékalapot és drasztikusan vissza kell fogni a kiadásokat. A költségvetés 76 százalékát az állami apparátusban dolgozók fizetéseire, nyugdíjakra és a szociális juttatásokra fordítja a kormány, befektetésekre gyakorlatilag semmi sem maradt - figyelmeztetett Basescu. Újra kell gondolnunk a szociális támogatások rendszerét, és meg kell szüntetnünk a túlkapásokat. Meg kell szüntetni minden olyan szociális segélyt, amely arra készteti a munkaképes embereket, hogy ne dolgozzanak - fogalmazott az államfő.Románia a tavaly májusban kötött összesen 20 milliárd euró összértékű hitelegyezményt az IMF-el, az Európai Unióval és a Világbankkal. A Valutaalappal kötött közel 13 millió euró értékű megállapodás a jövő év tavaszán jár le. Románia eddig 10,7 milliárd eurót kapott az IMF-től, 2,5 milliárd eurót az Európai Uniótól és 300 millió eurót a Világbanktól. A soron következő 914 millió eurós részlet a jövő hónapban esedékes.

HOZZÁSZÓLÁSOK