Ismét Kínánál kilincsel a kormány

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kínában tárgyal a pekingi és sanghaji politikai felsővezetés több képviselőjével - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezetője kedden az MTI-t.
Szabó Dániel, 2018. február 6. kedd, 09:22
Fotó: AFP

A tervek szerint Semjén Zsolt február 3. és 9. között hivatalos látogatáson tartózkodik a Kínai Népköztársaságban, a kétoldalú politikai, gazdasági, kulturális, illetve turisztikai kapcsolatok további fejlesztéséről tárgyal.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes már találkozott kínai kollégájával, Liu Jen-tung miniszterelnök-helyettessel is. A közlemény szerint szó volt arról, hogy a két ország gazdasági együttműködésének egyik legkiemelkedőbb, a közép-európai régióra is pozitív hatással bíró zászlósprojektje a Budapest-Belgrád vasútvonalhoz köthető infrastrukturális beruházás, amelyet a magyar kormány továbbra is határozottan támogat. (Miközben szakértők szerint vélhetően több ezer év kéne, hogy a beruházás valaha megtérüljön.)

A felek egyeztettek a két ország közötti újabb közvetlen légi járatok indításának lehetőségeiről, amely hatékonyan szolgálhatná a kétoldalú turisztikai kapcsolatok további fejlesztését. Áttekintették továbbá a magyar agrártermékekre vonatkozó exportengedélyek, valamint a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok bővítésének lehetőségeit.

Az egyeztetéseken a fentieken kívül hangsúlyt kapott a kutatás-fejlesztés-, a kulturális-, oktatási- és sport területén való együttműködés további fejlesztése - olvasható a közleményben.

A fotó forrása: AFP/Greg Baker.

HOZZÁSZÓLÁSOK