Irkutszk és Krasznojarszk térségében és főleg Burjátföldön tombolnak az erdőtüzek, már több mint 110 ezer hektár áll lángokban. A The Siberian Times beszámolója szerint a távol-keleti övezetben ebben a szezonban 2049 tűzvész volt több mint 1 millió hektárt égetve fel.

A legsúlyosabb a helyzet a Mongóliával és a Bajkál-tóval határos Burját Köztársaságban, amelynek területén a füst miatt mintegy 120 méteres a látótávolság, a füst elborította a fővárost, Ulan-Udét is. Az oltást szinte reménytelenné teszi az aszály, a 38 fokos hőség és a szél - a lángokban álló terület 24 óra alatt nőtt a 3,3-szeresére. Az áprilisi erdőtüzekben, amelyek átterjedtek Mongólia és Kína területére is, legalább 34-en vesztették életüket.

Az időjárás idén elképesztő végleteket produkál Szibériában: a térség határán, Cseljabinszkban júliusban 10 centiméternyi hó esett, Magadanban másfél nap alatt három hónapnyi átlagnak megfelelő eső esett - a helybeliek az autósztrádán vizisíeltek, Szibéria leghidegebb városában, Jakutszkban pedig 35 fokos meleget mértek. Az Uralban viszont 100 év óta először havazott júliusban.