Ismét leminősíthetik Ukrajnát

Ronthat Ukrajna hitelminősítésén a Standard & Poor's.
Domokos Erika, 2009. február 16. hétfő, 11:19
Fotó:

A Standard & Poor's a következő 90 napban alacsonyabb fokozatra teheti Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló adósságának törlesztéskockázati besorolását - írja az MTI Eco és a Reuters. A hitelminősítő indoklása szerint félő, hogy az ország nem képes végrehajtani a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelszerződés feltételeit.

Az S&P közlése szerint egy vagy több fokozattal ronthat Ukrajna devizaadósi B osztályzatán és a hazai valutában jegyzett adósságának B plusz törlesztéskockázati minősítésén. Múlt héten a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő minősítette le Ukrajna eddig is mélyen spekulatív szuverén adósi osztályzatát.

Az IMF tavaly egyezett bele abba, hogy 16,4 milliárd dollár hitelt nyújt Ukrajnának. Cserébe Ukrajna egyebek között azt vállalta, hogy csökkenti költségvetési hiányát és végrehajtja a bankrendszer konszolidációját. A hitel első, 4,5 milliárd dolláros részletét már novemberben utalták, a másodikat viszont valószínűleg ideiglenesen visszatartja majd a Valutaalap.

HOZZÁSZÓLÁSOK