Ismét megdöntött egy nem túl kellemes rekordot Magyarország

A KPMG tanulmánya szerint a 27 százalékos áfa rekorder a hasonló adókkal összehasonlítva. A másik végponton Aruba áll 1,5 százalékkal.
Napi.hu, 2014. április 28. hétfő, 10:02
Fotó: Napi.hu

A világ kormányai egyre erőteljesebben az úgynevezett közvetett adók felé fordulnak szemben a közvetlenekkel, azaz leginkább a fogyasztást terhelik - jövedéki adókkal, áfával -, nem pedig a személyes és a vállalati jövedelmeket. Minden tizenötödik államban nőttek a fogyasztási típusú adók az elmúlt 15 hónapban - idézi a Financial Times (FT) a KPMG tanácsadó cég felmérését.

Az indirekt adókat 13 országban emelték 2013 januárja óta, miközben egyetlen olyan kormány sem akadt, amely csökkentette volna ezeket - derül ki a 130 ország áttekintése alapján készült tanulmányból. Ennek alapján jutott a KPMG arra a következtetésre, hogy a világ államaiban az adózás elmozdul a közvetett adóztatás irányba. A vállalati adók kilenc országban mentek feljebb, miközben 24-ben mérséklődtek.

Szigorúság

A céges adók kulcsai a legtöbb országban stabilizálódtak, miután az elmúlt egy évtizedben jellemzően csökkentek. Ugyanakkor az adóhatóságok a legtöbb helyen gyakoribb auditálásokkal és ellenőrzésekkel, azaz a behajtás szigorításával igyekeznek növelni az állam bevételeit.

A közvetett adók az elmúlt bő egy évben Cipruson, Finnországban, Franciaországban és Japánban emelkedtek. Az utóbbiban erősen aggasztotta a gazdasági szereplőket, hogy mi lesz a hatása a fogyasztási adó ötről nyolc százalékra emelésének, mivel a legutóbbi hasonló növelés (háromról öt százalékra) úgy visszavetetett a fogyasztást, hogy a gazdaság recesszióba került. A jövő év őszén tíz százalékra megy fel ez a közteher.

A KPMG értékelése szerint az indirekt adók váltak a bevételeik növelésére törekvő kormányok első számú választásává. Ebben szerepet játszik az is, hogy behajtásuk egyszerű, nincs a hátterükben bonyolult jövedelemadó- vagy társaságiadó-bevallás. Azok közöl az országok közül, amelyekben létezik az általános forgalmi adó, Magyarországon a legmagasabb ennek kulcsa: 27 százalék. A skála másik végpontja a Holland Antillákhoz tartozó Aruba 1,5 százalékkal. Az USA-ban nincs szövetségi szintű fogyasztási adó, de a legtöbb tagállamban adóztatják az áruk és szolgáltatások értékesítését.

Montenegró cégparadicsom

A KPMG vizsgálatában szereplő országok közül a legalacsonyabb vállalati nyereségadót adót Montenegróban szedik: a cégeknek mindössze a profit kilenc százalékát kell befizetni a költségvetésbe. Ezzel szemben az Egyesült Arab Emirátusokban 55 százalék ennek az adónak a kulcsa, ami nem jelenti azt, hogy ezt fillérről fillérre be is szedik. Az elmúlt hónapokban Chilében, Görögországban, Indiában, Izraelben és Luxemburgban emelték a céges közterheket. A brit, a dán, portugál és a dél-afrikai törvényhozás viszont mérsékelte ezeket.

A felmérésből az is kiderül, hogy az elmúlt időszakban kirobbant botrányok miatt az államok - az átláthatóság javítása és az adómorál javítása címén - megszigorították a vállalatok adóügyeinek ellenőrzését, ami bizonytalanabbá teszi a működési környezetüket. Ahogy a közvélemény morális nyomására, illetve a pénzügyi (bevételszerzési) kényszerek hatására hatályba lépnek a keményebb szabályok, illetve a visszaélések visszaszorítását célzó intézkedések, úgy válik egyre nehezebbé az adóoptimalizáció - hangsúlyozza a KPMP. (Az adóoptimalizáció az adóbefizetések legális csökkentése az érvényben lévő szabályok kihasználásával - a szerk.)

Keménység

További általános jelenség, hogy a közvetett adók az állandó változások miatt egyre bonyolultabbá válnak, ami párosul egyre agresszívabb behajtásukkal. Ez a hatóságok sokszor ellenséges viselkedésével egészül ki. A KPMG megállapítja, hogy az adóhivatalok tudni akarják, hol keletkeznek a vállalatoknak adóköteles jövedelmeik, illetve hogy miként fizetik meg az ezek alapján rájuk háruló közterheket.

A nemzetközi szinten tevékenykedő európai uniós vállalatok a bányaiparban és a bankszektorban már ma is kötelesek országonként beszámolni adófizetéseikről, és következő évtizedben ez a szabály az egész világon el fog terjedni. A cégeknek azzal is számolniuk kell, hogy a közvélemény is elvárja tőlük: számoljanak be arról, hol, mennyi adót fizetnek. Áltatja magát az a tulajdonos vagy cégvezető, aki azt hiszi, hogy a nagyobb átláthatóság megteremtését megúszhatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugga, 2014.04.29 15:21

A sok hülye magyar engedni, megérdemlik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.04.29 13:04

Hogy miért mi fizetünk majd a legtöbbet???
-Drága a bürokrácia,nagy létszám,jó keresetek vannak itt.Saját magának ad munkát,mert mindenről papírhegyek vannak,és mindenért fizetni kell.
-Az ország túl eladósította magát.Még tíz éve azt mondták ki fogjuk nőni,mára már ezt nem hallod.Befagytak a bérek.
-A felvett hitelek nem tudom mire folytak el,de hogy nem termelte ki az árát az egész biztos.Tíz éve az euró/forint arány kb 250 volt,ma meg ott fent láthatod.(310)
-Csapdában vergődünk.Ha holnaptól tiszta pénzügyi zsenik irányítanak,és minimális lenyúlás,korrupció,akkor is legalább húsz év kell hogy egyenesbe jöjjön ez az ország.Mindez kedvező külgazdasági hátteret feltételezve.
Ha átgondolod,ez együtt lehetetlen.
Maradunk továbbra is a gödörben.Itt már jól teljesítünk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.04.29 12:48

@jobbajobb: "..majd bereked ...,4 év sok óbégatásra ...,a toroknak ..."

Bezzeg a 40 ev seggnyalas, az milyen jot tett a nyelvednek, KISZ -es nyugger...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.29 12:34

@kohn67: Lehet itt obégatni, kedves magyargyűlölő elvtárs.
Még legalább 4 évig.


..majd bereked ...,4 év sok óbégatásra ...,a toroknak ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.04.29 11:16

@kohn67: lehet, hogy te 80 ezerrel többet keresel most, de a gyerekeid - ha nem menekülnek külföldre (vagy ha nem költesz milliókat az oktatásukra) - közmunkások lesznek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html