Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzetközi Valutaalap ukrán rezidensének hétvégi bejelentése szerint az IMF hajlandó arra, hogy az országnak nyújtott hitel folyósítását újraindítsa. A Bloomberg beszámolója szerint a jövő héten az országba látogató delegáció megvizsgálja majd a 2010-es költségvetést, s annak fényében dönthet a több mint négy hónapja befagyasztott kölcsön újraindításáról.


Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint Kijevnek minél előbb meg kell állapodnia az IMF-fel, hogy ezzel is elősegítse a befektetői bizalom helyreállítását. A Valutaalap tavaly novemberi döntését követően, amellyel felfüggesztette a 16,4 milliárd dolláros rendkívüli hitel folyósítását az ukrán központi bank készletei rohamosan apadni kezdtek, s amennyiben az ország képtelen lesz új forrásokhoz jutni, az a hrivnya további leértékelődéséhez, s akár devizaválság kialakulásához is vezethet.


Az ukrán kormány az IMF-kölcsön mellett bilaterális hitelmegállapodásokat is hajlandó lenne kötni az ország helyzetének stabilizálása érdekében - közölte a miniszterelnök-helyettes.


A korábbinál kedvezőbb kilátások az ország megítélésének javulását hozták - a Standard & Poor's csütörtökön B mínuszról B-re javította Ukrajna hosszú távú szuverén adósságának besorolását, s ahhoz pozitív kilátásokat rendelt. A CDS-felárak is csökkentek a kötvénybiztosítási piacon, s 2008 szeptembere óta a legalacsonyabb szintet érték el a hét végére.