Iszonyatos jégolvadás jöhet Európában - már látszanak a jelei

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint 2100-ra négy százalékára csökkenhet az Alpok évszázad elején mért jégterülete. A legtöbb jég az Alaszkai-öbölből, az északi-sarkvidék kanadai részéről, illetve a grönlandi és az antarktiszi jégtakaróból tűnik el. A saját területükhöz mért legnagyobb veszteség az Alpokban és az Andokban tapasztalható. Az olvadás a vízellátást és a folyók élővilágát is veszélyezteti – írja az Index, az MTI-re hivatkozva.
K. Kiss Gergely, 2017. szeptember 5. kedd, 16:09
Fotó: Napi.hu

A Föld területének tíz százalékát borítják gleccserek, de a kiterjedésük folyamatosan csökken. Az olvadás miatt emelkedik a tengerszint, de az eltűnő gleccserek a lakosság vízellátását is veszélyeztetik, és ezt kevesebben veszik figyelembe - olvasható a portálon.

Az elmúlt 30 évben az Alpok térsége erőteljesen felmelegedett. A havazás csökkenő mértékét figyelembe véve a jégtakaró 1850 óta több mint a felével, 54 százalékkal csökkent. Számítások szerint az Alpok jégtakarója a XXI. század végére alig 4-13 százaléka lesz a 2003-ban mértnek.

A világszintű gleccserzsugorodás miatt a folyók vízellátása megjósolhatatlanná válik, mert kevésbé táplálja őket az olvadékvíz, és egyre inkább az esetleges csapadék befolyásolja a vízmennyiséget. Ez kihat a vízi élővilágra is. Ráadásul az olvadó jégből káros, hosszú távon ható anyagok szabadulnak fel, amik az olvadékvízzel bekerülnek a patakokba, a folyókba és a talajvízbe. A gleccserek olvadása így a lakosságot is veszélyezteti.

HOZZÁSZÓLÁSOK