Jövőre az ideinél is gyorsabb ütemben drágulhat a lakossági áramszolgáltatás - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Az elemzők szerint a jövő év elejétől akár a tizedével is többet kell majd fizetni az áramért. A prágai tőzsdén a villanyenergia piaci ára az idei első félévben nagyjából 28 százalékkal nőtt.

A fogyasztói villanyszámlának nem egészen a felét teszi ki az áram piaci díja, ezért a lakosságnak nem kell attól tartania, hogy jövőre ennyivel többet kell fizetnie. Szakértők szerint szerint a lakossági áram ára a jövő évtől tíz százalékkal nőhet, ha nem csökkentik az áramszolgáltatásra rakódó egyéb terheket.

Az Árszabályozási Hivatal egyelőre nem kommentálja az áramszolgáltatók előrejelzéseit. Az áramszolgáltatás az év elején három százalékkal drágult. Amiben szinte az összes elemző egyetért az az, hogy egy időre egész biztosan búcsút inthetnek az energiaárak csökkenésének.

Az elmúlt években az Árszabályozási Hivatal több hullámban is mérsékelte a lakossági áram- és gázszolgáltatás árát, az akkori kormányfő, Robert Fico pedig szinte mindig kiemelte, hogy ez elsősorban az ő és az általa vezetett baloldali Smer érdeme. Ha azonban megvizsgáljuk a világpiaci árak alakulását, akkor kiderül, hogy a rezsiköltség enélkül is csökkent volna.

A fotó forrása: Pixabay