Durva italdrágulás Lengyelországban

Megdöbbentő mértékben drágultak idén az üdítőitalok Lengyelországban, az amúgy is magas élelmiszer-áremelkedés több mint kétszeresével ment fel az áruk.
Barabás Júlia, 2019. augusztus 8. csütörtök, 21:18
Fotó: Getty Images

Éves átlagban 2,9 százalékos élelmiszer-áremelkedésre számít a lengyel statisztikai hivatal (GUS) - derül ki a gazeta.pl cikkéből. Ha a jóslat bejön, 2012 októbere óta ez lesz a legnagyobb drágulás. Az üdítőitalok és az alkoholmentes italok éves áremelkedése már a nyári hónapokra elérte a 6,8 százalékot.

A szakértők csak találgatják, mi állhat mindennek a hátterében, hiszen nyáron a bőséges kínálat miatt csökkenniük kellene az élelmiszeráraknak. Három tényezőt sorolnak fel: a szárazságot, az emelkedő munkaerő-költséget és az energiaárak növekedését. Miután az árak még a nyári időszakban sem csökkentek, az év hátra lévő részében várhatóan tovább romlik a helyzet.

A költségszintet a munkaerőpiac stabilizációja hozhatná el, ám ennek semmi jele, és a következő fél évben sem lehet rá számítani. Szakértők szerint mindezek eredőjeként a sertéshús például 20 százalékkal is drágulhat. Jövőre tíz szálék feletti élelmiszer-áremelkedés várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2019.08.08 23:16

A lengyeleket ez nem érdekli! Az a lényeg, hogy a vodka ne legyen drágább!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html