Példátlan ítélet született a a Vatikánban

Első ízben hozott ítéletet pénzmosás miatt a vatikáni büntetőbíróság - jelentette a Szentszék hivatalos sajtóirodája.
Domokos László, 2018. december 27. csütörtök, 20:12
Fotó: Pixabay

Angelo Proietti építési vállalkozót, aki a pápai állam bankjában (IOR) tartott számláján keresztül mosta tisztára a pénzt, a bíróság két év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte, továbbá egymillió eurót koboztak el tőle.

Proietti bankszámláját 2014-ben, a nyomozás kezdetekor fagyasztották be, a bírósági döntés pedig az idén, december 17-én született, de nem hozták azonnal nyilvánosságra - számolt be az MTI híre alapján az Infostart.hu.

Még 2013-ban keveredett gyanúba a vállalkozó, a Szentszék a nyomozásban együttműködött az olasz hatóságokkal. Majd az olasz rendőrség 2016-ban helyezte házi őrizet alá, csődbűntett gyanújával. Cége több vatikáni beruházásban is részt vett.

Még 2017 decemberében az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága (Moneyval) bírálta a Vatikánt, mert egyetlen sikeres bűnvádi eljárást sem folytatott le pénzmosási ügyekben.

A Szentszék - a pénzügyi átláthatóság érdekében tett lépések keretében - 2010-ben kriminalizálta a pénzmosást, miután évtizedekig azzal vádolták az IOR-t, hogy olasz gengszterek, pénzmosók és adócsalók pénzét kezeli.

HOZZÁSZÓLÁSOK