Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első ilyen listát 29 éve jelentette meg a internationalliving.com, az azóta eltelt időszakban pedig a szerzők állítása szerint többször is körbejárták a Földet annak érdekében, hogy a legjobb ajánlatot tudják tenni a nyugdíjasoknak.

A kutatás során nemcsak a személyes tapasztalat számított - minden országról egy ott élő nyugdíjas írt -, de olyan értékeket is figyelembe vettek, mint az adott országban elérhető életminőség, a hőmérsékleti viszonyok, a helyi életstílus, a megélhetés költsége, az egészségügyi rendszer milyensége, de azt is számításba vették, hogy az idegeneknek mennyire könnyű letelepedniük ott

És akkor lássuk a listát.

A 10. helyen Spanyolország található, amely a szerkesztők szerint Európa egyik legkedveltebb tengerparti üdülőhelye. Az ország elsőosztályú, igazi nyugati életstílust kínál, így nem kell semmit sem feladniuk az ide költöző nyugdíjasoknak, ha a mediterrán országot választják idős korukra.

Ugyanakkor, a turistaközpontokon kívül nem árt spanyolul is beszélni, ha meg akarjuk értetni magunkat, de a legtöbb strandon angolul is könnyedén elcseveghetünk a helyiekkel. Persze nemcsak a tengerpartok kedvelőinek ajánlott az ország, melynek északi régiói hűvösebbek, tele erdőkkel és hegyekkel.

Getty Images

Ráadásul az ideális klíma miatt olcsón lehet gyümölcshöz és zöldséghez jutni, ráadásul sok olyan termék, ami szinte már luxusnak számít sok országban - articsóka, csirimojó vagy épp a lapos barack - itt helyben nő. Az országban ráadásul az ebéd számít a fő étkezésnek, amihez 11 és 20 dollár (3 100 és 5 600 forint) közötti összegért már hozzá lehet jutni - ezért legalább két fogást kapunk és egy pohár finom spanyol bort is.

A pozitívumok közé sorolják azt is, hogy az országban gyors és jól kiépített vasúthálózat van, míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint itt található az egyik legjobb egészségügyi rendszer a világon, amit sok magánintézmény is kiegészít. Mindehhez hozzátartozik, hogy a helyi lakosság rendkívül nyitott - a melegházasság például 2005 óta legális.

Mint írják, a nyugat-európai országok közül Spanyolországban az egyik legolcsóbb a megélhetés, havi 2 500 dollárból (707 500 forint) egy pár kényelmesen elél bárhol az országban.

A 9. helyezett Thaiföld, ahol a szerkesztőség elsőként ismét a klímát és a tengerpartok és a hegyek sokszínűségét emelte ki: az országban nincs hideg tél, ideális azoknak akik szeretik a napsütést és a fürdőzést - és azoknak is, akik ízületgyulladástól szenvednek, hiszen ebben a klímában jelentősen enyhülni fognak a fájdalmaik. Ehhez rögtön hozzáteszik, hogy mivel Thaiföld sosem volt egyetlen ország gyarmata sem, ezért a helyi kultúra továbbra is érintetlen, gazdag és ősi.

Az országról szóló bejegyzést készítő hölgy immár két éve él Csiangmajban, miután eladta otthoni házát és kocsiját. Mint írta, a döntést egyáltalán nem bánta meg, hiszen jelenleg havi 400 dollárért (113 200 forint) bérelnek egy modern stúdiólakást (ez jóval olcsóbb mint Budapesten), ahol a rezsi is kifejezetten alacsony: a vízért például 9000 forintot fizetnek havonta.

Kép: Getty Images

"A bevásárlásaimat online végzem, amit aztán ingyen ki is szállítanak. Ebbe benne vannak a takarítóeszközök is, ám így is csak nagyjából 45 dollárt (12-13 ezer forintot) kell kéthetente fizetnem. Néha persze lemegyek a helyi piacra, hogy 4 dollárért (1100 forint) egy nagy adag gyümölcsöt vegyek" - írta a szerző.

Mindehhez hozzátartozik, hogy az országban rengeteg kiváló magánkórház található, ahol modern műszerek és képzett orvosok várják a betegeket. Mindezt úgy, hogy egy átlagos vizit 10 dollárból (kevesebb mint 3 ezer forint) kijön.

Az országon belül kifejezetten olcsó repülni, egy oda-vissza út kijön 30 ezer forintból, de előnynek nevezik azt is, hogy a térség más országai is gyorsan elérhetőek. Mindehhez hozzátartozik, hogy az országban nagy számú külföldi közösség él, akikkel számos közös programot lehet szervezni, legyen szó edzésről, túrázásról vagy éppen művészetekről.

A következő, 8. helyezett Perut az odaérkezők 95 százaléka Machu Picchu miatt keresi fel, ám kevesen tudják, hogy kiváló helyszín az öregkori letelepedésre. A sokszínűséget a hangulatos tengerpartok, hegyvidékek (ez főleg a turistaidőszakban kellemes, amikor tömve vannak a strandok) és a változatos konyha jelenti. Mindezt ráadásul rendkívül alacsony áron.

A lista perui felelőse két éve költözött a dél-amerikai országba, és állítása szerint imádja, hogy az év 300 napján süt a nap (de estére lehűl az idő) és azt, hogy kevés pénzből kifejezetten magas életszínvonalat tud fenntartani magának. Nem beszél mellé, egy havi albérlet már 40 ezer forinttól elérhető, miközben egy háromfogásos vacsora 7-800 forintért vásárolható - és ebbe ital is beletartozik.

Kép: Getty Images

A legtöbb külföldi természetesen a fővárosban, Limában él, ahol a kiváló éttermek mellett jelentős művészeti értéket képviselő galériák és múzeumok is megtalálhatóak, a színházi élet kifejezetten vibráló és nem mellesleg könnyen elérhető a helyi reptér.

Nehézséget okozhat, hogy az országban viszonylag kevesen beszélnek angolul, ezért az ide települni vágyóknak ajánlott megtanulniuk spanyolul. Ugyanakkor a helyiek kifejezetten nyitottak, akik örömmel látják a külföldieket.

A 7. helyezett Portugáliával visszatértünk Európába, ahol elsőként a helyiek vendégszeretetét emelte ki az öt éve ott élő szerző. Ehhez persze segítséget nyújt, ha valaki beszél portugálul, de a nagyvárosokban, mint például Portó és Lisszabon angolul is el lehet kommunikálni.

Természetesen itt is előjön, hogy milyen olcsó a megélhetés: egy tál leves, főétel, ital, desszert és kávé kijön 3 ezer forintból, így Spanyolországhoz hasonlóan itt is meg lehet élni kényelmesen két főnek 2 500 dollárból (707 500 forint). Persze, ha olyan központi helyeken akarunk lakni, mint a nagyvárosok, úgy ez az összeg akár 850 ezer forintig is felemelkedhet.

Kép: Getty Images

Portugália mellett szól, hogy egy 2018-as lista szerint a negyedik legbiztonságosabb ország a világon. "Imádom, hogy itt minden az alacsony stressz mellett szól. Ha elkezdesz sétálni, szinte minden sarkon kis boltba vagy étterembe/bárba futsz bele, ahol a helyiek vagy hideg sört vagy egy eszpresszót isznak. Az idősek történeteket mesélnek, a fiatalok az utcán fociznak. Egyben festői és nyugalmas" - írta a szerző.

A 6. helyezett Kolumbia egyik fő előnye, hogy rendkívül sokszínű: aki melegre vágyik, az letelepedhet a karibi térséget idéző tengerparton, aki pedig a kellemesebb időjárásra vágyik, az mehet a zöldellő hegyekbe, Medellinben például egész évben tavaszi időjárás van, ott nincs esély arra, hogy valaki havazást lásson.

Bár Kolumbia nem nyugdíjasparadicsom voltáról ismert, a szerző szerint könnyen elérhető az első osztályú élet az idősek számára, akkor is, ha külföldiek. Ezt segíti, hogy nyugdíjas letelepedő vízumot szerezni kifejezetten könnyű az országban, ehhez az kell, hogy valaki legalább 750 dollár (212 ezer forint) éves bevétellel rendelkezzen a társadalombiztosításán keresztül, vagy éves nyugdíja elérje a 2500 dollárt (707 ezer forint).

Ezután a megélhetés költsége leginkább azon múlik, hogy az ország mely részén akarunk letelepedni. A szerző El Pobladóban lakik, ami Medellin elegánsabb része és nem kell fukarkodnia. Már az a tény, hogy sosem kell fűtésre vagy légkondicionálásra költenie, jelentősen csökkenti a költségeit.

Kép: Getty Images

Az időseknek az egészségük miatt sem kell aggódniuk, hiszen a WHO a 22. helyre teszi a kolumbiai egészségügyet, ami jobb mint Kanadáé vagy az USA-é. A szerző egyébként az Egyesült Államokban is ebben a szektorban dolgozott, és mint írta, bőven elégedett azzal, amit Kolumbiában tapasztalt. A prémium egészségbiztosítása például 75 dollárba (21 ezer forint) kerül havonta, ezen felül alig 4 dollárt kell kiadnia egyéb költségekre, mint például a teszteredmények, receptek kiváltása.

A szerző emellett kiemelte, hogy akinek Kolumbiáról a drog jut eszébe, annak ideje, hogy ellátogasson az országba, hiszen ezen a sötét koron már rég továbbléptek a helyiek. És még az se baj, ha valaki nem beszél spanyolul, mivel a helyiek annyira barátságosak, hogy ezen könnyen át lehet lépni.

Az 5. helyen Malajzia található, ahol az ott élő szerző azzal kezdi beszámolóját, hogy miután 2008-ban a feleségével az országban nyaraltak, hazatértükkor már arról beszélgettek, hogy egy olyan hely, ahol akár le is telepedhetnének. Az elgondolást tett követte, így 2010 óta a délkelet-ázsiai országban élnek.

Hihetetlen strandok, elvarázsló szigetek és Ázsia legősibb esőerdei - ezek várják az odaköltözőket. A külföldieket segíti, hogy a maláj jog a briten alapszik, így például a közlekedési tábláknál is mindig van angol felirat is, ami jelentősen megkönnyíti a közlekedést. Ennek megfelelően az angol nem hivatalos második nyelvnek tekinthető, így aki odaköltözik, annak elegendő ezt a nyelvet ismernie.

Kép: Getty Images

Mindemellett az árak is vonzóak: 1500 forintból meg lehet vacsorázni, egy hajvágás férfiaknak 500 forintba került, így a szerző számításai szerint albérlettel együtt ki lehet jönni havi 1 800 dollárból (510 ezer forint).

A szerző az egészségügyi rendszer is dicsérte: mint írta, egyszer csak úgy besétált egy helyi kórházba, ahol, mivel az országban élt, már regisztrálva volt. Ez csak az első meglepetés volt, hiszen egy óra múlva már egy orvos vizsgálta (EKG, vér- és vizeletminta) és már mehetett is haza. Mindez 43 dollárba (12 ezer forint) került, majd a doktor már a délután során felhívta az eredményekkel. "Ez annyira egyszerű" - summázta a szerző.

A 4. helyre jutó Ecuadorról azt emelték ki az összeállítás készítői, hogy számtalan lehetőséget tud nyújtani az oda vágyóknak: aki szereti a meleget, annak ott a tengerpart, ahol egész évben lehet strandolni, aki pedig a mérsékeltebb hőmérsékletet kedveli, de nem akar sem fűteni, sem hűteni, annak az Andok nyújt megnyugvást, ahogy lehet választani a nagyvárosi élet és a csendes falusi nyugalom között is.

A megélhetés, a többi országhoz hasonlóan igen olcsó - már persze amerikai szemmel nézve. Az évek óta ott élő szerző szerint ugyanakkor mindenki meg tudja találni a pénztárcájának megfelelő megoldást: a Csendes-óceán partján már 150 ezer dollárból (42 millió forint) lehet saját lakásunk, amit utána igen kedvezően lehet adózni. De albérletet bérelni is olcsón lehet.

Kép: Getty Images

Mivel a helyi termőföldek kiváló minőségű terményt biztosítanak egész évben, ezért a piacokon rendkívül nyomott árakon lehet mindenféle gyümölcshöz és zöldséghez hozzájutni. Ahogy az ott élő szerző írta: nehéz 4000 forintnál többet költeni úgy, ha haza is akarjuk vinni a megvásárolt árut. Ház körüli segítőt napi 3-5000 forint közötti összegért találhatunk, míg a pedikűr, fodrászat mindössze pár dollárba kerül. A kellemes klíma miatt egész évben mentesülhetünk a fűtés és hűtés költségeitől, de kocsira sincs feltétlenül szükség, hiszen a taxi is maximum 1100 forintba kerül egy-egy útra.

A 3. helyezett Mexikóban élő szerző 2014-ben költözött Cancúnba. Mint írta, döntésüket az befolyásolta, hogy olyan helyet kerestek, ahol kifejezetten magas színvonalú az egészségügyi szolgáltatás és kiváló a strand.

Állítása szerint ennél többet is talált: kristálytiszta vizű tavak, termékeny farmok, hegyvidékek, sivatagok, kisvárosok és a nagyvárosi életet támogató települések. Mindehhez hozzátartozik, hogy a megélhetés költsége a szerző szerint "közismerten alacsony". Szerinte havi 4-800 ezer forintból egy pár kényelmesen el tud élni bárhol az országban, úgy hogy ebben benne van az albérlet és az egészségügyi ellátás ára is.

Mindehhez hozzátartozik, hogyha valaki megszerzi az állampolgárságot, akkor be tud jelentkezni a helyi egészségügyi rendszerbe. Két lehetőség közül lehet választani, az odaköltöző külföldiek számára az a legnépszerűbb - Seguro Popular névre hallgat - , ami évente pár száz dollárba kerül és teljes ellátást biztosít. Amennyiben pedig elmúltunk 60 évesek, úgy be lehet jelentkezni egy olyan programba is, amely során számos termék és szolgáltatás árából 10-20 százalék kedvezményt is kaphatunk.

Kép: Getty Images

Ahogy a többi helyszínnél, itt is kiemelték azt, hogy szinte bármilyen klímát megtalálni az országban, de a legvonzóbbnak mégis azt nevezte, hogy nagyon vibráló és kulturálisan gazdag a helyi élet. "Két helyen éreztem eddig igazán otthon magam. Az 1960-as évek San Franciscójában és San Miguel de Allende-ban 2012-ben" - mesélte az egyik ott élő külföldi.

A 2. helyezett Costa Rica egy stabil demokrácia, ahol békeszerető emberek élnek - kezdi választott országa bemutatását a szerző. Ez jól mutatja, hogy 1948-ban feloszlatták a hadseregüket és az ezáltal felszabaduló pénzt az egészségügybe és az oktatási rendszerbe tolták. Ezért is gyakran hívják az országot Közép-Amerika Svájcának. Igaz, ennek más oka is van: a bankrendszer rendkívül fejlett, a kormányzat progresszív politikát folytat, ahogy a melegjogokat is tiszteletben tartják.

Az egyik legnagyobb pozitívumnak azt említi, hogy a helyiek rendkívül melegen fogadják a külföldieket. Ennek megfelelően sok külföldi kommuna él az országban, akik a világ minden részéről érkeztek.

Kép: Getty Images

Az árakkal kapcsolatban azt írta, hogy amint megvan a saját otthonod, úgy jellemzően a havi jövedelem 7-11 százalékát kell rákölteni, miközben az állami egészségügyi szolgáltat minden igénynek megfelel. Persze, ha valaki akar, úgy számtalan magánszolgáltató közül is választhat.

Az ország emellett számos szabadidős programot kínál, a halászattól, a golfon és a lovagláson át a búvárkodásig és jógáig. A helyi termelőktől származó ételek nemcsak olcsók, hanem egészségesek is, aminek köszönhetően sok idős vesztette el a súlyfeleslegét.

Az 1. helyezett Panamáról azt írja a szerző, hogy egy modern, kényelmes életet biztosító országról van szó, ahol egész évben kifejezetten kellemes az időjárás. Hiába van meleg egész évben, a hurrikánoktól nem kell félni, ráadásul dollárral lehet fizetni a boltokban, miközben az adók rendkívül alacsonyak és nagy angol nyelvű közösség él az országban. Sőt, az orvosok nagy többsége is beszél angolul.

Panama emellett az izgalmas ételeiről, söreiről, a jazz-zenéről, a filmművészetéről, golfozási lehetőségeiről is híres, úgy, hogy számtalan karibi paradicsomot idéző stranddal is rendelkezik.

A fővárosban egy tengerre néző szoba 1500 dollárba (424 500 forintba) kerül havonta, ezzel együtt a szerző szerint a megélhetés kijön havi 2600 dollárból (735 ezer forint). Ebbe benne van az albérlet mellett a gyógyszerek, a rezsi és a szórakozás is. A szerző ráadásul semmilyen adót sem fizet, hiszen a jövedelme más országból származik, amit nem adóztatnak.

Kép: Getty Images

Ezek az árak csak a fővárosra, Panamavárosra vonatkoznak, azon kívül ennél kevesebből is ki lehet jönni. A lakásbérlet még a főszezonban is a fele lehet, nagyjából 200 ezer forint, ami már budapesti szemmel sem annyira kiemelkedő. A kisebb városokban a megélhetés is olcsóbb, főleg, ha odafigyelünk arra, hogy például halat a helyi halászoktól vásároljunk. A kifejezetten magas színvonalú egészségügyi ellátásért pedig 20 és 60 dollár közötti összeget kell fizetni egy-egy vizit során.

Panama annak is köszönheti első helyét, hogy van egy programja, amelyet kifejezetten arra készítettek, hogy a nyugdíjasok ott telepedjenek le. A Pensionado Program során számos szolgáltatásra lehet kedvezményt kapni: hogy mást ne mondjunk, a repülőjegyek árából 25 százalékot meg lehet spórolni, ugyanannyit, mint a rezsiköltségekből, míg a szállodában lakóknak csak az ár 50 százalékát kell kifizetniük. Ehhez mindössze annyi kell, hogy nőként 55, férfiként betöltsük a 60 évet, még panamai állampolgárság sem szükséges az igénybevételhez.