A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által szerdán közölt első becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) szezonális kiigazítással számolva 4,8 százalékos évesített ütemben csökkent január-márciusban, ami 2009 első negyedéve óta a legrosszabb érték.

Elemzők átlagosan 4 százalékos visszaesésre számítottak a tavalyi negyedik negyedévben mért 2,1 százalékos növekedés után, de voltak olyanok is, akik 15 százalékot vártak. A második negyedévre még erősebb, 25 százalékos visszaesésre számítanak az elemzők.

A járvány példátlanul hosszú, 11 évig tartó expanziónak vetett véget, amikor is átlagosan 2 százalékos ütemben nőtt az amerikai gazdaság. Folyó áron számolva az amerikai GDP értéke 3,5 százalékkal, 191,2 milliárd dollárral, 21 540 milliárd dollárra süllyedt január-márciusban. A tavalyi negyedik negyedévben 3,5 százalékkal, 186,6 milliárd dollárral nőtt ez az érték.

A tavalyi első negyedévhez képest 0,3 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság január-márciusban, jelentősen lassult az ütem a tavalyi negyedik negyedévben mért 2,3 százalékhoz képest.

A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, 1980 óta a legnagyobb mértékben, éves szinten 7,6 százalékkal csökkentek az első negyedévben, míg az előző negyedévben még 1,8 százalékkal emelkedtek. A vállalati beruházások 5,6 százalékkal, az export 8,7 százalékkal, az import pedig 15,3 százalékkal csökkent, míg a kormányzati kiadások és befektetések 0,7 százalékkal emelkedtek.

A személyes fogyasztások árindexe 1,3 százalék volt a tavalyi negyedik negyedévben mért 1,4 százalék után, az élelmiszerek és energiaáraktól megtisztított index pedig 1,8 százalékra rúgott január-márciusban, míg az előző negyedévben 1,3 százalékra.

Az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslést május 28-án hozza nyilvánosságra az amerikai kereskedelmi minisztérium.