Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Krízist okozhat az európai energiaellátásban, amennyiben az előttünk álló téli évszak tartósan zimankós időjárást hoz a kontinensre a megújuló energiaforrásoktól való túlzott függés és a földgáztüzelésű erőművek kikapcsolása a rendszerből - hívja föl a figyelmet a napokban nyilvánosságra hozott jelentésében a Cap Gemini. A gázerőművek a megújuló energiaforrások mind szélesebb körű kötelező átvétele miatt olyan alacsony kihasználtság mellett üzemelnek, amely állandó költségeik kigazdálkodását is lehetetlenné teszi - fogalmaz a párizsi központú informatikai és konzultációs szolgáltatásokat nyújtó társaság. A mintegy 130 ezer megawatt gáztüzelésű erőművi kapacitás 60 százalékát fenyegeti a fenti okok miatt megszűnés 2016-ig az IHS kutatóintézet becslésére hivatkozó kutatás alapján.

Az elemzés rövid időn belül a harmadik vészjelzés az öreg kontinens energiaellátásának és -iparának kilátásai kapcsán, miután hétvégi tanácskozásuk alkalmával az iparági vezetők hasonló értelemben nyilatkoztak, de a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) is a szénhidrogén-versenyben lemaradó Európáról írt elemzésében.

Visszatér a szénkorszak?

A legnagyobb fogyasztású órákban, az úgynevezett csúcsidőszakban ezek a jól szabályozható erőművek nélkülözhetetlen szerepet játszanak az ellátásban. A kontines számos országában az állam bőkezűen támogatja a megújuló alapú energia-, elsősorban áramtermelést, a fosszilis forrásból származó energiánál magasabb termelői árakat és kötelező átvételt biztosítva számára. A dotáció hatására a gázerőműveket mind nagyobb arányban időjárásfüggő, ezért ingadozó és nehezen szabályozható megújulókkal helyettesítik be - idézi a Bloomberg a felmérést, amelynek elkészítéséhez az Exane BNP Paribas, a VaasaETT és a CMS Bureau Francis Lefebvre jogi iroda is hozzájárult. (Mindehhez jön még az atomerőművek kivonása például Németországban.)

Egy másik következmény: a termelésben paradox módon ismét mind nagyobb szerepet kap az egyszer már túlhaladottnak minősített, viszonylag olcsó szén, amely az Egyesült Államok palagáz-forradalmának következtében is bőven rendelkezésre áll. Az európai karbonkvóta-árfolyam pangása szintén kedvez a kevésbé környezetbarát energiahordozó újbóli térnyerésének.

 

Kép: Reuters

 

A Cap Gemini a kibocsátáskereskedelmi rendszer reformját sürgeti a kvótaárfolyam megtámogatása érdekében, emellett egy közös, összehangolt európai kapacitáspiac létrehozását is javasolja, amellyel a kereslet kielégítése hosszabb távon tervezhetővé válhat. Az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerében (EU ETS) forgó EUA karbonkvóták jegyzése 30 euró körüli 2008-as csúcsról áprilisban 3 euró alá süllyedt, de jelenleg is 5 euró alatt jár. Elemzők szerint 40-50 eurós árfolyam lenne elégséges ösztönző a jelentős kibocsátáscsökkentő beruházások elindításához.

Az energetikai infrastruktúra életképesebbé tétele érdekében új és hosszú távú gazdasági ösztönzőket kellene bevezetni, máskülönben a csökkenő haszonkulcsok és bevételek mellett az energiaellátás biztonsága hosszabb távon veszélybe kerülhet - fogalmaz a Cap Gemini.

Kevesebb befektetés

A problémát észlelve a kontinens országai sorra vágják vissza a zöldenergia-ipar dotációját, a Bloomberg New Energy Finance gyűjtése szerint pedig ez már megnyilvánul a befektetési statisztikákban is. A harmadik negyedben az előző negyedhez képest 14, a múlt év hasonló időszakához képest pedig 20 százalékkal estek vissza a tisztaenergia- és az okostechnológiai befektetések, amelyeket globálisan összességében 45,9 milliárd dollárra becsüli az időszakban a tanácsadó iroda. Az európai okok mellett óriási szerepet játszik az új trendben a palagáz-kitermelés és -felhasználás Egyesült Államokban tapasztalható robbanásszerű bővülése. Amerikában 41 százalékkal estek az ilyen irányú befektetések.

Árnyalja a képet, hogy a fotovoltaikus (napelem) telepítések terén az idei év várhatóan új rekordot hoz majd, 36,7 gigawatt kapacitással. A technológia fejlődése mellett ráadásul az árak csökkennek, vagyis kizárólag a befektetett összegekre hivatkozni csalóka képet eredményezhet.