Akkora probléma felé rohan a világ, amilyet még nem láttunk

A világ országai holdkórosként sétálnak bele egy új, sötét korszakba, amelyben az USA és Kína együttműködés helyett stratégiai ellenfeleknek tekintik egymást. Pillanatnyilag nincsenek olyan szabályok, amelyek alapján rendezhetnék egyre élesebb konfliktusaikat - véli Ausztrália egykori miniszterelnöke.
Komócsin Sándor, 2018. november 2. péntek, 13:11
Fotó: Pixabay

Donald Trump, az USA és Hszi Csin-ping, Kína elnöke elvezették országaikat a stratégiai verseny sötét korszakába. Egyikük sem tudja, hogyan lehetne némi világosságot teremteni annak érdekében, hogy a homályban hadonászva ne tegyenek jóvátehetetlen károkat magukban és a körülöttük lévőkben. Erre a következtetésre jutott a Business Insider tudósítása szerint Kevin Rudd, Ausztrália korábbi miniszterelnöke, az Asia Society Policy Institute elnöke, aki beszéli a mandarin nyelvet.

Itt az ideje, hogy világ országai szembe nézzenek a valósággal, azzal, hogy a Föld két szuperhatalma, az Egyesült Államok és Kína a stratégiai verseny új korszakába lépett, amelyben egyik fél sem tudja, hogy a továbbiakban milyen szabályok szerint játsszák egymással politikai-gazdasági játékaikat. Emiatt a felek közelebb küldtek az éles konfliktustushoz, mint valaha. Vége annak a világnak, amelyben a jog uralmának elvét igyekeztek alkalmazni a nemzetközi kapcsolatokban is.

Megköszönik Trumpnak

Pekingi barátaink kitörő örömmel fogadják, hogy a Trump-adminisztráció baltával esett neki azoknak a nemzetközi szervezeteknek, köztük a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO), amelyeket a nyugati államok a második világháború után hoztak létre a nemzetközi együttműködés állandó fórumaiként - fejtegette Rudd a napokban egy előadásán. Miután a kínaiaknak ezt követően már nem kell követniük ezeknek az intézméneknek szabályait, Trump módszerét követve kinyitnak olyan nemzetközi konfliktusokat, amelyekhez évekkel ezelőtt nem nyúltak volna hozzá.

Amikor az USA kivonul a genfi Human Rights Councilból vagy ugyanezzel fenyegetőzik az ENSZ klímaváltozással foglalkozó konvenciója esetében Kínában nem hisznek a szemüknek, hogy milyen szerencséjük van. Washington maga rombolja le azt a világrendet, aminek felépítését szorgalmazta és segítette.

Fenyegető hang

De nem csupán ezt érzékelik a kínai felső vezetésben, hanem azt a nyíltan ellenséges hangnemet is, amelyen legutóbb Mike Pence, az USA alelnöke ostorozta az ázsiai országot. Pence szerint Kína akarja uralni a fejlett iparágak 90 százalékát a világon, erodálni akarja az USA katonai erejét és ki akarja szorítani az Egyesült Államokat a Csendes-óceán nyugati medencéjéből. Szerinte az ázsiai ország nem teljesítette azokat a várakozásokat, hogy nyitottabbá válik, liberalizálja társadalmát. Rudd azonban úgy látja, hogy az ilyen beszéd csak erősíti a kínaiak fejében azt a gondolatot, hogy az USA az együttműködés helyett immáron háttérbe akarja szorítani az országukat a világ színpadán.

Vezérek

Bár a két ország elnökei sok szempontból távol állnak egymástól, sok mindenben hasonlítanak is. Történelmi alakoknak tartják magukat, különlegesnek látják országukat, úgy érzik, ellenségeik körbeveszik őket, a változások követeként tekintenek magukra és a másik országában a sajátjuk közvetlen, fő ellenfelét látják. Nagy energiát fektettek bele, hogy a nemzeti büszkeség képviselőjeként lépjenek fel, ezért nehezen lépnének hátra, ha az kárt tenne nacionalista imázsukban.

Ugyanakkor Hszi precízen megtervezi a lépéseit. Eltávolítja az útjában álló akadályokat és ellenségeket még azelőtt, hogy az utóbbiak észrevennék, hogy közeledik feléjük. Trump viszont az improvizáció és a megtévesztés mestere, kívülről nézve úgy látszik, hogy nem hogy ellenfelei, de még ő maga sem látja előre, mikor fog rámozdulni valakire.

Az amerikai elnök a napokban azt írta a Twitteren, hogy jót beszélgetett Hszivel, majd négy órával később az USA hatóságai elindítottak egy sor eljárást kínai állampolgárok ellen azzal a váddal, hogy amerikai vállalati titkokat loptak el. Ez mutatja, milyen kétségbeejtő helyzetben vannak azok, akik próbálják kipuhatolni, milyen szabályok szerint játszathatják a meccseiket a világ államai ebben az új érában. Írott szabályok nem léteznek és még az is kérdés, van-e értelme szabályokról beszélni?

Eltűnnek Kína alatt

Ebben a helyzetben a volt ausztrál kormányfő szerint egy dolgot tehetnek azok, akik azt szeretnék, hogy jog uralma szabályozza továbbra is a nemzetek kapcsolatát, akik azt akarják, hogy a demokrácia, a szólás- és sajtószabadság fennmaradjon. Ki kell állniuk ezek mellett, mégpedig hangosan, szenvedélyesen és elkötelezetten - vélte. Ha nem teszik, akkor hosszabb távon Kína gazdasági dominanciája elnyomja az országaikat.

Ha a világ nemzetállamai azt gondolják, hogy az az autoritárius kapitalista modell, amely Kínában sikeresen működik, jobb, mint a liberális piacgazdaság és demokrácia, akkor elvesznek. Ha passzívan nézik a kínai modell további erősödését, egyre erőszakosabb nemzetközi terjeszkedését, ha nem állnak ki a szabályokon alapuló világrend mellett, amely féken tarthatná ezt, akkor Kína óriási népességével, több ezer éves tradíciójával és modern gazdaságával föléjük kerekedik. A régi bölcsességet, a "lassú víz partot mos" elvét alkalmazva maga alá gyűri a világot - véli Kevin Rudd.

A kínai kommunista állampárt államkapitalista rendszerére utalva előadásának hallgatóságából valaki megkérdezte: "Itt az ideje, hogy megérezzük a kommunizmus szagát, Kevin?" A válasz csupán ennyi volt: "Minél hamarabb felismerik az emberek a helyzetet, annál jobb".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2018.11.04 15:09

@ptiszaii:
Az elmebajos unionista libcsik rombolása mindenhol érzékelhető a világon..
Élén G. soros főféreggel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.11.04 15:05

@Temerdek:
ennyire azert nem eszik forron a kasat. a tomeg es a minoseg kozotti kulonbseg nemcsak regen volt meghatarozo, de a mai napig is az, sot manapsag sokkal tobbet szamit. az, hogy kinaban lakik cirka 1,5 milliard ember, akik jelentos resze napi 1 dollarbol el, az sokat jelent fogyasztasilag, de megse ugyanaz, mint az usa gazdasaga. kina nem eros, csak a meretei miatt beszelunk nagy szamokrol.

trump egy kicsit megfricskazta a kulker deficitet, egybol megremegett a juan. pedig itt az okosok pont azt szoktak fejtegetni, hogy kina tartja el az usat, erre amikor megforditjak a folyamatot, nem az usa kezd el megzuhanni, hanem kina. ha a nyugat lezarja a gazdasagi kapcsolatok kinaval, az egyenesen visszamegy a kozepkorba, ugyanis vegyuk eszre, meg mindig ok huzzak felfele oket, nem pedig forditva...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2018.11.03 14:06

@terabit: Elmebajos nacionalista illibcsik rombolása mindenhol érzékelhető a világon..
Élén Orbán régen putrilakóval.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Temerdek, 2018.11.02 20:34

'Ha passzívan nézik a kínai modell további erősödését ... akkor Kína óriási népességével, több ezer éves tradíciójával és modern gazdaságával föléjük kerekedik."
Köszönhetően Nixonnak, Kissingernek és az utána jövőknek, ez a hajó szerintem már rég elment. Ha aktivizálják magukat, már akkor sem tudják lenyomni Kínát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.11.02 19:26

Libsi sirámok, mindjárt elpityeredek én is.
Ja , nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html