Itt a beismerés: egy hajszálon múlott a dráma

Bár Görögországnak az eurózónából való kilépése most háttérbe szorult, tavaly a "Grexit" szcenárió elkerülése csak egy hajszálon múlott - derült ki Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az Eurócsoport volt elnökének az MNI News-nak adott interjújából.
NAPI, 2013. június 4. kedd, 17:29

"2012 májusában és júniusában a világon a spekulációk a világ minden részén a "Grexitről" szóltak. Mára ez a szörnyű szó eltűnt" - fogalmazott Juncker az MNI News pénzügyi portálnak adott interjújában, amit a Marketwatch egyik blogja idéz. "Nagyon közel voltunk [a görög kilépéshez], ha a görög kormány nem azt a döntést hozta volna, amit hozott (ami meglehetősen hatásos volt, meg kell mondanom), a kilépés nemcsak lehetőség lett volna, hanem valóság. A kilépés előtti utolsó ajtó az orrunk előtt volt" - mondta Juncker, aki azt is megjegyezte, hogy lefelé mutató kockázatok továbbra is vannak.

A tavaly májusi görög választások a felszínre hozták a lakosság elégedetlenségét a mentőcsomag kondícióit illetően, ami tovább erősítette azokat a félelmeket, hogy Görögország nem hajt végre további reformokat és megszorításokat a hitelrészletek folyósítása fejében. A júniusi választásokat követően azonban a megszorításpárti Új Demokrácia kormánykoalícióra lépett a szociáldemokrata Paszokkal, ami végül eloszlatta azokat az aggodalmakat, hogy Görögország ne tartaná magát a mentőcsomag feltételeihez. Később, az év folyamán nagy nyűglődések közepette a kormány a népszerűtlen megszorítások terén is egyezségre jutott.

Juncker szerint ezek után jó ok lehet azt gondolni, hogy Görögország a helyes úton halad, a következő hónapok során a program maradék elemeit is végrehajtják, amelynek következtében az elsődleges egyenlegben szufficitet érhet el és néhány év múlva a pénzpiacokra is kiléphet. Juncker ugyanakkor úgy véli, hogy még nem lehet kizárni, hogy egy harmadik csomagra is szüksége lesz Görögországnak, de arról még korai beszélni, hogy további fiskális intézkedésekre lesz-e szükség 2015-16-ban.

A görög lépések olyannyira meggyőzőnek bizonyultak, hogy a Marketwatch szerint már Willem Buiter, a Citi vezető közgazdásza - aki anno előjött a "Grexit" elnevezéssel - sem hiszi, hogy Görögország elhagyja az eurózónát 2014-ben. Bár azt is hozzáteszi, hogy még mindig elég magasak a kilépés kockázatai a következő évekre vonatkozóan.

A Marketwatch a bizalom erősödésének jelét véli abban is, hogy a Japonica Partners hétfőn bejenetette, hogy a görög államkötvények közel 10 százalékát hajlandó felvásárolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2013.06.04 22:56

@na4: elég csak az eurozónából inkább a németeket, az osztrákokat és a többi AAA kategóriás eurozona-országot.

Így a dél európaiaknak maradna az euro, ami az erősek leválásával automatikusan leértékelődne, így javulnának a jelenlegi túlerős devizapozícióik. A német márka, meg az osztrák schilling pedig megerősödne, ahol a gyengítéshez pénznyomdát kellene indítani, ami fellendíteni a környező gazdaságokat is. És amikor beállna 8-10 év múlva egy egyensúlyi állapot, akkor lehetne egy közös monetáris+adó+ devizapolitikát indítani. szvsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2013.06.04 21:50

Blabla. A görögöket ki kell rúgni az EU-ból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2013.06.04 17:34

El kell kezdeni egy patrióta ,termelésre építő ,a görög sajátosságokat -lehetőségeket figyelembe vevő gazdaságpolitikát ..,nem??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html