Itt a bejelentés: újrakezdődik a hidegháború

A NATO nyilvánosságra hozza a részleteit annak az átszervezésnek, amellyel meg kívánja erősíteni keleti peremének védelmét Oroszországgal szemben. A katonai szövetség az európai biztonsági status quo tartós felborulását látja az ukrán válságban.
Napi.hu, 2015. február 5. csütörtök, 10:13
Fotó: Reuters

A hidegháború vége óta a legnagyobb erőátcsoportosításra készül a NATO - jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára az átszervezés csütörtöki bejelentése előtt. A cél a kelet-európai NATO-tagállamok megerősítése annak érdekében, hogy visszatartsák Oroszországot a balti országok és más NATO-tagok fenyegetésétől. Az átszervezés felkészíti a katonai szövetséget arra, hogy gyorsan reagáljon a katonai feszültség esetleges kiéleződésére.

Az intézkedés emellett azt is jelzi, hogy a NATO vezetői és katonai tervezői már nem átmeneti válságnak látják az elmúlt év fejleményeit, nevezetesen a Krím félsziget orosz elfoglalását és a Kelet-Ukrajnában kialakult polgárháborút, amelyben az oroszbarát szeparatisták hathatós támogatást kapnak Moszkvától.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió nem elszigetelt incidens, hanem gyökeres fordulat az európai biztonsági rendszerben - idézte a BBC Alexander Vershbow-t a NATO főtitkárhelyettesét. Évek óta érett annak az új viselkedési mintának a megjelenése, amely ebben a konfliktusban megmutatkozik. A helyzet legkiszámíthatatlanabb eleme, hogy senki sem tudja, mi lesz az ukrán válság vége.

Állandó háború

A szakértők rájöttek, hogy az Oroszország elleni amerikai és uniós szankciók - amelyek gazdasági hatását felerősítette az olajexportfüggő orosz gazdaságot komolyan sújtó olajárzuhanás - nem fogják rábírni Vlagyimir Putyin orosz államfőt arra, hogy módosítsa politikáját. Az EU és az USA vezetői az intézkedések elfogadásakor nem számoltak Moszkva ukrajnai kalandor fellépésének belpolitika hatásával, azzal, hogy a "hódítások" felizzítják a nacionalista érzelmeket és megerősítik Putyin népszerűségét.

A katonai stratégák szerint Ukrajnában mostanra kialakulhat a háborúskodás rutinszerű szintje, amelyet fellángolások és nyugalmi periódusok színezhetnek. Az utóbbiak a végeláthatatlan béketárgyalások fordulói idején jelentkezhetnek. Az elemzők ugyanakkor nem zárják ki azt sem, hogy a konfliktus eszkalálódik, elsősorban azzal, hogy az oroszok megpróbálnak szárazföldi kapcsolatot létrehozni Oroszország és a Krím között az Azovi-tenger partján, Mariupol kikötőváros megtámadásával. A katonai készülődés alapján ennek megvan minden esélye és az ukrán hadsereg aligha tudna megállítani egy ilyen támadást.

A lándzsa hegye

A válság bizonytalanságot kelt, ami növeli a politikai-gazdasági-katonai kockázatot. Ez késztette a NATO-t az új védelmi vonal kiépítésére. Ennek legfontosabb eleme az a négy-ötezer fős gyors reagálású haderő (a lándzsa hegye), amelynek egyes egységeit két napon, a többit egy héten belül be tudják majd vetni, ha erre szükség lenne. A csütörtöki védelmi miniszteri tanácskozáson döntenek a részletekről: arról, hogy milyen elemekből áll össze ez a haderő, kik vesznek részt benne, és milyen háttérinfrastruktúrát építenek ki mögé.

Az utóbbi tartalmazni fog olyan 50 fő körüli létszámú parancsnoki szervezeteket is, amelyeket a három balti országban, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriába telepítenek. Ezek feladata lesz, hogy harci helyzetben lehetővé tegyék a lándzsa hegyének gyors bevetését, békeidőben pedig védelmi tervezéssel és hadgyakorlatok szervezésével foglalkoznak majd.

Olaj a tűzre

Ami a fegyverzetet illeti, a határhoz közelebb telepítenek nehézfegyvereket, ágyúkat és harckocsikat is, nem sokat, csak annyit, amennyi a szakértők szerint kellő elrettentő hatással bír. További kérdés az ukránok felfegyverzése. Erről nem a NATO dönt, hanem a tagállamok külön-külön. Az USA eddig csak védelmi eszközöket, például golyóálló mellényeket, látcsöveket, fegyvereket azonosító - de a pontos helyüket bemérni nem képes - radarokat szállított Kijevnek.

Egyelőre folyik a politikai vita arról, hogy továbblépjenek-e erről a szintről vagy sem. Sok szakértő attól tart, hogy ez csak olajat öntene a tűzre. Az oroszok - akiket már a NATO grúziai kiképzőközpontjának létrehozása és az ukrán katonai reform támogatása is idegesít - az ukránok felfegyverzésére válaszul a jelenleginél jóval kiterjedtebb katonai kalandba kezdhetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2015.02.05 21:23

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

paramparam, 2015.02.05 19:57

@EdmundBurke: Ez egy vélemény mint ahogy az is, hogy sosem lesznek stratégiai partnerek. mert szerintem sosem lesznek azok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

paramparam, 2015.02.05 19:35

@acdc: "A világtörténelemben még soha a büdös életben nem sikerült embargóval megbuktatni egy vezetést."
Tréfálkodni teccik ugye? Nem szép dolog..:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

paramparam, 2015.02.05 19:33

@acdc: Igazad van, előbb utóbb elfogy, vagy a kutyának sem kell majd.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2015.02.05 17:35

A világtörténelemben még soha a büdös életben nem sikerült embargóval megbuktatni egy vezetést.
Ott van Észak Korea.50 év alatt csak annyit értek el, hogy lerohadt az infrastruktúra,gazdaság, de ugyanúgy megmaradtak gócpontnak.
Oroszország esete teljesen más, nem lesz évtizedekig 60 dolláros olajár, még csak évekig sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html