Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hidegháború vége óta a legnagyobb erőátcsoportosításra készül a NATO - jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára az átszervezés csütörtöki bejelentése előtt. A cél a kelet-európai NATO-tagállamok megerősítése annak érdekében, hogy visszatartsák Oroszországot a balti országok és más NATO-tagok fenyegetésétől. Az átszervezés felkészíti a katonai szövetséget arra, hogy gyorsan reagáljon a katonai feszültség esetleges kiéleződésére.

Az intézkedés emellett azt is jelzi, hogy a NATO vezetői és katonai tervezői már nem átmeneti válságnak látják az elmúlt év fejleményeit, nevezetesen a Krím félsziget orosz elfoglalását és a Kelet-Ukrajnában kialakult polgárháborút, amelyben az oroszbarát szeparatisták hathatós támogatást kapnak Moszkvától.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió nem elszigetelt incidens, hanem gyökeres fordulat az európai biztonsági rendszerben - idézte a BBC Alexander Vershbow-t a NATO főtitkárhelyettesét. Évek óta érett annak az új viselkedési mintának a megjelenése, amely ebben a konfliktusban megmutatkozik. A helyzet legkiszámíthatatlanabb eleme, hogy senki sem tudja, mi lesz az ukrán válság vége.

Állandó háború

A szakértők rájöttek, hogy az Oroszország elleni amerikai és uniós szankciók - amelyek gazdasági hatását felerősítette az olajexportfüggő orosz gazdaságot komolyan sújtó olajárzuhanás - nem fogják rábírni Vlagyimir Putyin orosz államfőt arra, hogy módosítsa politikáját. Az EU és az USA vezetői az intézkedések elfogadásakor nem számoltak Moszkva ukrajnai kalandor fellépésének belpolitika hatásával, azzal, hogy a "hódítások" felizzítják a nacionalista érzelmeket és megerősítik Putyin népszerűségét.

A katonai stratégák szerint Ukrajnában mostanra kialakulhat a háborúskodás rutinszerű szintje, amelyet fellángolások és nyugalmi periódusok színezhetnek. Az utóbbiak a végeláthatatlan béketárgyalások fordulói idején jelentkezhetnek. Az elemzők ugyanakkor nem zárják ki azt sem, hogy a konfliktus eszkalálódik, elsősorban azzal, hogy az oroszok megpróbálnak szárazföldi kapcsolatot létrehozni Oroszország és a Krím között az Azovi-tenger partján, Mariupol kikötőváros megtámadásával. A katonai készülődés alapján ennek megvan minden esélye és az ukrán hadsereg aligha tudna megállítani egy ilyen támadást.

A lándzsa hegye

A válság bizonytalanságot kelt, ami növeli a politikai-gazdasági-katonai kockázatot. Ez késztette a NATO-t az új védelmi vonal kiépítésére. Ennek legfontosabb eleme az a négy-ötezer fős gyors reagálású haderő (a lándzsa hegye), amelynek egyes egységeit két napon, a többit egy héten belül be tudják majd vetni, ha erre szükség lenne. A csütörtöki védelmi miniszteri tanácskozáson döntenek a részletekről: arról, hogy milyen elemekből áll össze ez a haderő, kik vesznek részt benne, és milyen háttérinfrastruktúrát építenek ki mögé.

Az utóbbi tartalmazni fog olyan 50 fő körüli létszámú parancsnoki szervezeteket is, amelyeket a három balti országban, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriába telepítenek. Ezek feladata lesz, hogy harci helyzetben lehetővé tegyék a lándzsa hegyének gyors bevetését, békeidőben pedig védelmi tervezéssel és hadgyakorlatok szervezésével foglalkoznak majd.

Olaj a tűzre

Ami a fegyverzetet illeti, a határhoz közelebb telepítenek nehézfegyvereket, ágyúkat és harckocsikat is, nem sokat, csak annyit, amennyi a szakértők szerint kellő elrettentő hatással bír. További kérdés az ukránok felfegyverzése. Erről nem a NATO dönt, hanem a tagállamok külön-külön. Az USA eddig csak védelmi eszközöket, például golyóálló mellényeket, látcsöveket, fegyvereket azonosító - de a pontos helyüket bemérni nem képes - radarokat szállított Kijevnek.

Egyelőre folyik a politikai vita arról, hogy továbblépjenek-e erről a szintről vagy sem. Sok szakértő attól tart, hogy ez csak olajat öntene a tűzre. Az oroszok - akiket már a NATO grúziai kiképzőközpontjának létrehozása és az ukrán katonai reform támogatása is idegesít - az ukránok felfegyverzésére válaszul a jelenleginél jóval kiterjedtebb katonai kalandba kezdhetnek.