Egy nemzetközi tudóscsoport arra volt kíváncsi, hogyan szerezhetik maguknak a legtöbb örömet az emberek adott szerény összeg, nevezetesen 40 dollár, azaz valamivel több mint tízezer forint elköltésével. Az eredmény meglepő: nem egy jó kis shoppingolással, amelyen megvásárolhatják azokat a dolgokat, amelyekre éppen a legjobban vágynak, és kijön ebből a pénzből - derül ki a BBC cikkéből.

Egy sor tesztet végeztünk, amelyekből az derült ki, hogy boldogabbak azok az emberek, akik szabadidőt vásárolnak maguknak, mint azok, akik tárgyakat és szolgáltatásokat - foglalta össze kutatásaik eredményét Elizabeth Dunn, a University of British Columbia pszichológus professzora.

Az ötlet

A növekvő jövedelmek az USA-tól Németországig megszabadítják az embereket a mindennapi anyagi gondoktól, ám ezzel egyidejűleg rávilágítanak egy új jelenségre: nevezetesen az időéhségre. Az emberek arra panaszkodnak, hogy stresszeli őket napi teendőik ellátása. Ez adta az amerikai, holland és kanadai tudósoknak az ötletet, hogy hazájukban, illetve Dániában megvizsgálják ezt a jelenséget.

Összesen hatezer felnőtt embert vontak be a kutatásba, köztük 800 milliomost. A vizsgálat első szakaszában kiderült, hogy kevesebb mint harmaduk költ havi rendszerességgel arra, hogy szabadidőt vásároljon magának. Még a jómódúak egy része is vonakodik ettől, sajnálja a pénzt arra, hogy mással végeztessen el olyan tevékenységeket, amelyeket utál. Akik viszont pozitív választ adtak erre a kérdésre azok elégedettebbek az életüknél azoknál, akik negatívat.

A teszt

A kutatók ezek után hatvan felnőtt bevonásával kéthetes kísérletet végeztek a kanadai Vancouverben. Az első héten azt kérték a résztvevőktől, hogy költsenek 40 dollárt arra, hogy időt vásárolnak maguknak. Például ebédet szállíttatnak a munkahelyükre, adnak egy kis pénzt a szomszéd gyerekének, hogy feladja a számláikat, illetve házi munkákat végeztetnek el másokkal.

A második héten olyasmire ment el a pénz, amire általában költeni szoktak az emberek: ételre és italra, ruhára és könyvekre. Ezután alaposan kikérdezték a résztvevőket arról, melyik héten érezték jobban magukat. Kiderült, hogy a szabadidő vásárlása jobbat tett a hangulatuknak, mint az anyagi javak megszerzése.

Más szóval a tudomány azt üzeni mindenkinek, hogy ha úgy érzi, hogy valamit utál csinálni, és megfizethet valaki mást, aki elvégzi ezt helyette, tegyen így! Felejtse el, hogy munka után "kötelessége" házimunkát végezni! Ez a mindennapi boldogság egyik titka.