Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) képviselői "végleges politikai megállapodásra" jutottak a tervezetről - jelentette be az Európai Bizottság.

Az ETIAS révén lehetőség lesz előzetes ellenőrzésekre, és szükség esetén az utazási engedély kiadásának megtagadására az olyan, vízummentességet élvező harmadik országbeli állampolgárok esetében, akik a schengeni térségbe kívánnak beutazni. Tanácsi tájékoztatás szerint a rendszer hozzájárul majd a belső biztonság javításához, az illegális bevándorlás megelőzéséhez, a közegészségügy védelméhez és a határátlépés idejének lerövidítéséhez azzal, hogy már megérkezésük előtt azonosítja azokat a személyeket, akik valamilyen szempont alapján kockázatot jelenthetnek.

"A mai egyezség újabb fontos lépés a külső határok védelmében. Hatékonyabban feltartóztathatjuk azokat, akik veszélyt jelenthetnek a polgáraink számára, ha már előre tudjuk, hogy ki érkezik majd az Európai Unió határaira" - nyilatkozott az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Bulgária belügyminisztere.

Az Egyesült Államok elektronikus utasregisztrációs rendszeréhez (ESTA) hasonlóan az ETIAS-on keresztül benyújtott kérelmek elbírálása is díjköteles lenne. Ez a tervek szerint hét euróba kerülne, az engedély pedig három évig vagy a megadott úti okmány érvényességi idejének lejártáig lesz érvényes.

Az egyes online kérelmekben szereplő információkat automatikusan összevetik más uniós és releváns Interpol-adatbázisokkal, és ha a rendszer találatot jelez, az illetékes hatóságok manuálisan veszik kézbe az ügyet. Az engedély kiadásáról vagy elutasításáról legkésőbb a benyújtástól számított 96 órán belül döntenek.

Az utazási engedély nem biztosít majd automatikus beutazási vagy tartózkodási jogot, a végső döntést a határőrség hozza meg.

A rendszer felállítását még hivatalosan is jóvá kell hagynia a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek - írta az MTI.

A kép forrása: Shutterstock.