Itt a Fed-kamatvágás: 75 bázispont!

Bejöttek a várakozások, a Federal Reserve komoly szigorítást hajtott végre.
NAPI Online, 2008. március 18. kedd, 19:34
Fotó:

Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény 75 bázisponttal 2,25 százalékra vágta vissza az irányadó kamatlábat.

A Fed nyíltpiaci bizottsága a kamatdöntéshez kiadott kommentárjában úgy fogalmazott: a keddi lépés - az olyan korábbi intézkedésekkel együtt, amelyek a piaci likviditás növelését célozták - segíthet a visszafogott ütemű gazdasági növekedés fenntartásában, illetve a gazdasági aktivitást fenyegető kockázatok mérséklésében. A dokumentum ugyanakkor hozzáteszi: a növekedést érintő lefelé mutató kockázatok továbbra is jelen vannak.

A bizottság szerint a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a gazdasági aktivitás kilátásaira vonatkozó kilátások tovább gyengültek. A pénzpiacok jelentős nyomás alatt maradtak, a hitelfeltételek szűkülése, valamint a lakóingatlanpiac mélyülő visszaesése valószínűleg fékezőleg hat a gazdasági növekedésre a következő néhány negyedévben - állítja a dokumentum.

Az infláció emelkedett, és az inflációs várakozások több indikátora is nőtt - fogalmaz a kommentár.

Megfigyelők 75-100 bázispontos szigorításra számítottak, és részben ezen reményekkel, részben pedig a Goldman Sachs és a Lehman Brothers vártnál jobb eredményével volt magyarázható, hogy lendületes emelkedésbe váltottak kedden a vezető nyugat-európai és New York-i részvényindexek.

A Fed gyakorlatilag papírforma szerinti, ám a 100 bázispontos várakozásokhoz képest szerényebb szigorítását követően az addig 2,5 százalék körüli többletet összegyűjtő tengerentúli börzemutatók előnye kissé megfogyatkozott, az euró 1,58 dollár körül legyező kurzusa pedig 1,5740 alá is benézett, majd 1,5771-re korrigált.

HOZZÁSZÓLÁSOK