BUX
39854

Itt a felszólítás - a bankoknak kezelniük kell a svájcifrank-problémákat

Az osztrák bankoknak késlekedés nélkül kezelniük kell azokat a problémákat, melyek a svájci frankban kihelyezett hitelekből fakadtak - mondta az osztrák nemzeti bank igazgatója, Andreas Ittner a Reuters tudósítása szerint.

NAPI, 2011. augusztus 31. szerda, 15:45

Az osztrák bankok és kelet-európai leányaik körülbelül 70 milliárd euró értékben helyezetek ki hiteleket svájci frankban denominálva - emelte ki a jegybankár. Az euró svájci frankkal szembeni gyengülése hozzávetőlegesen 10 milliárd euró kárt okozott az adósoknak. A probléma nem csak Kelet-Európát érinti, Ausztriában is szép számmal adósodtak el svájci frankban az emberek az alacsonyabb kamatokban bízva. Bár, azt hozzá kell tenni, hogy az osztrák adósok kevésbé szenvednek emiatt, ugyanis inkább hosszú futamidejű hiteleket vettek fel és előtörlesztettek.

Az Európai Rendszerkockázati Tanács feladata, hogy a devizahitelek ügyét megvitassa - mondta Ittner, de részletekbe nem bocsátkozott.

A legnagyobb devizahitelezők az UniCredit Austria, az Erste és a Raiffeisen Bank voltak. Ők összesen 51,3 milliárd eurót hiteleztek ki Ausztriában, míg 18,3 milliárdot Kelet-Közép-Európában.

A bankok nem dőlhetnek hátra, hanem mind a pénzintézeteknek, mind a fogyasztóknál megoldást kell találniuk erre a problémára - tette hozzá Ittner.