BUX
37689

Itt a figyelmeztetés: az ECB-re ne számítsanak az eurózóna kormányai

A bajba jutott országok államkötvényeinek vásárlásával időt nyernek az eurózóna-kormányok, ám a megoldást nekik kell megtalálniuk, hosszú távon nem számíthatnak az Európai Központi Bankra – mondták el az ECB kormányzótanácsának tagjai pénteken.

NAPI, 2010. december 10. péntek, 13:44

Mario Draghi, az olasz jegybank elnöke - aki egyes feltételezések szerint Jean-Claude Trichet ECB-elnök egyik legvalószínűbb utódja - úgy vélte, nagy a veszély, hogy az ECB túl messzire megy, és megszegi az EU alapszerződéseit, ha átveszi az eurózóna kormányainak felelősségét a valutablokk válságának feltartóztatásában.

Az európai kormányoknak maguknak kell megoldani a problémát, például egy állandó és hiteles válságkezelési rendszer létrehozásával - hangsúlyozta az osztrák jegybankelnök, Ewald Nowotny az ORF-nek adott interjújában. Szerinte egyébként az e-kötvények felvetése a jelenlegi válság megoldásaként nem aktuális, bár hosszú távon "nem érdektelen".

A szintén osztrák ECB monetáris tanácstag, Gertrude Tumpel-Gugerell - akinek hamarosan aktuálissá váló utódlásáról a hírek szerint a németek és a franciák átfogó egyeztetéseket kezdtek ma, más pozíciókhoz kapcsolódóan is - szerint az európai jegybank kötvényvásárlásaival időt nyertek a kormányok, ám költségvetéseik rendbetételével nekik kell a megoldást megtalálniuk.