A világ vezető devizáinak egymással szembeni versengő leértékelésétől - röviden: a valutaháború kirobbanásától - tartottak a közgazdások 2013 elején, és ugyanez a téma 2014 első napjaiban is, miután Japán legnagyobb ázsiai kereskedelmi partnerei rosszallásukat fejezték ki a jen gyengesége miatt. Hyun Oh-seok dél-koreai pénzügyminiszter pénteken jelezte, hogy szoros figyelemmel követik a von árfolyamának alakulását, különösen a japán valuta további gyengülését.

Hasonló megjegyzéseket tettek más koreai, illetve kínai tisztviselők is a múlt hét elején. A von csütörtökön több mint ötéves csúcsra erősödött a jennel szemben, ami minden bizonnyal szerepet játszott a szöuli tőzsde pénteki esésében, hiszen a hazai deviza erősödése rontja a koreai vállalatok exportképességét. A jüan 15 éves csúcsra drágult a japán valutával szemben az új év első hetének közepére.

Nem fogják tűrni

Érthetőnek tartjuk, hogy a japán kormány és jegybank politikája elérte a többi ázsiai ország fájdalomküszöbét - fogalmaz David Greene, az ausztrál AFEX tőkepiaci cég vezető elemzője. Technikailag elképzelhető, hogy 112 jen/dolláros árfolyam alakul ki idén. Az kérdés, hogy a rosszul érintett országok, élükön Dél-Koreával beavatkozásra szánják-e el magukat, azaz belebocsátkoznak-e egy valutaháborúba. Erre azért egyelőre nem tennék nagy téteket, mert nem tudhatjuk, mire készülnek a jegybankok - fejtegette a CNBC-nek nyilatkozva.

Határozottabb vélemény fogalmaz meg Michael Woolfolk, a BNY Mellon devizastratégája. Szerinte a jen gyengülése nagy nyomással nehezedik az ázsiai devizákra,ezért az érintett kormányok vissza fognak vágni. Helyre kis valutaháborúnak nézünk elébe, amit a jegybankok beavatkozásával vívnak majd egymással a felek. Nagyjából hasonló véleményen van Vishnu Varathan, a Mizuho bankház elemzője, aki szerint a szöuli nyilatkozatok célja már a von további erősödésének megállítása volt. Az elemző elsősorban az észak-ázsiai térség országai közt számít konfliktusokra.

A verbális beavatkozások is hozzájárulhattak ahhoz, hogy a japán valuta erősödött a dollárral, a vonnal és a jüannal szemben is a hét utolsó kereskedési napján. A jen/dollár árfolyam például az ötéves mélypontnak megfelelő csütörtöki 105,44-ről péntekre 104,36-ra szelídült.