Itt a figyelmeztetés - Magyarországnak is teljesíteni kell a kötelezettségvállalásait

Ideje, hogy az uniós tagállamok teljesítsék a migránsok áttelepítésére és áthelyezésére tett kötelezettségvállalásaikat, ezért felszólítom a közös erőfeszítésből eddig kimaradó országokat, hogy csatlakozzanak az unió törekvéseihez - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja brüsszeli sajtótájékoztatóján szerdán.
Szepesi Anita, 2017. április 12. szerda, 16:40
Fotó: Reuters

Avramopulosz az Európai Bizottság uniós szükséghelyzeti áthelyezési és áttelepítési mechanizmusról szóló jelentésének bemutatásakor elmondta, márciusban kiemelkedő ütemű volt a menekültek tagállamok közötti áthelyezése, azonban még több erőfeszítésre van szükség a célok elérése érdekében.

Véleménye szerint, minden lehetőség adott ahhoz, hogy az elkövetkező hónapokban az összes - Görögországban és Olaszországban tartózkodó -, arra jogosult kérelmező áthelyezésére sor kerüljön. Tájékoztatása szerint a legutóbbi, március elején közzétett eredményjelentés óta Görögországból több mint 1 600 fő, Olaszországból pedig több mint 800 fő áthelyezésére került sor. Az áthelyezett személyek teljes létszáma ezzel elérte a 16 340 főt, noha az EU 98 255 ember áthelyezésére vállalt kötelezettséget 2015 szeptemberében - írja az MTI.

Az áthelyezési eljárás javítása céljából a bizottság szerint a tagállamoknak kerülniük kell a túlságosan megszorító intézkedéseket, valamint tanácsos csökkenteni az áthelyezési eljárás késedelmét előidéző követelményeket. Emellett előnyben kell részesíteniük a kiszolgáltatott személyekre vonatkozó kérelmeket, különös tekintettel a kísérő nélküli kiskorúakra.

A jelentés szerint az áttelepítés mechanizmusa keretében az uniós tagállamok eddig 15 492 érintett részére biztosították a biztonságos és jogszerű tartózkodás lehetőségét, azaz az európai áttelepítési program értelmében elfogadott 22 504 áttelepítés több mint kétharmada már megvalósult.

Egyes tagállamok és társult országok - Észtország, Írország, Hollandia, Finnország, Svédország, az Egyesült Királyság, Izland, Liechtenstein és Svájc - már teljesítették célkitűzéseiket, vannak azonban olyan tagállamok - Ciprus, Dánia, Magyarország, Málta, Lengyelország és Szlovákia -, amelyek eddig nem telepítettek át egy személyt sem Törökországból és erre irányuló előkészületeket sem tettek - állt a jelentésben.

Az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán kiadott jelentése szerint a tagországok mintegy 13 ezer illegális határátlépést regisztráltak márciusban. Az adat 10 százalékos emelkedést mutat az előző hónapokhoz képest, ugyanakkor közel 70 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év első negyedévének adataihoz viszonyítva.

Olaszország nyomás alatt

A jelentés szerint a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult migrációs útvonalon keresztül érkezők száma - a javuló időjárási körülmények miatt - emelkedett az év eleje óta, és közel 30 százalékkal magasabb értéket mutat az előző év azonos időszakában mértekhez képest. Olaszország továbbra is migrációs nyomás alatt van - jelentették ki.

Mint írták, a görög szigetekre érkező - főként szír és pakisztáni - migránsokat a kedvező időjárás az Égei-tengeren is segítette, ahol közel 1700 menedékkérőt regisztráltak márciusban, 6 százalékkal többet, mint egy évvel azelőtt.

A nyugat-balkáni útvonalon azonban kevesebb, mintegy 380 illegális határátlépést észleltek a hatóságok márciusban, amely közel 70 százalékkal marad el a februári adatoktól és alig 7 százaléka a 2016. azonos hónapjában mért számoknak - közölte a határvédelmi ügynökség.

Az Európai Bizottság az egyre nagyobb számban érkező kísérő nélküli, kiskorú migráns védelme érdekében intézkedéseket vázolt fel szerdán kiadott közleményében.

Gondoskodni kell a kiskorúakról

Tekintettel annak kockázatára, hogy a migráns gyermekek a migrációs útvonalakon erőszak, emberkereskedelem vagy kizsákmányolás áldozatául eshetnek, eltűnnek vagy családjuktól elszakadnak, az uniós tagországoknak biztosítaniuk kell, hogy az Európai Unióba érkező migráns gyermekeket gyorsan azonosítsák, és azt, hogy gyermeknek megfelelő bánásmódban részesüljenek - hangsúlyozták. A javaslat szerint a gyermekek mellé ügyük elbírálásának idejére szakképzett személyzetet kell rendelni, és a fenntartható hosszú távú kilátásaik biztosítása érdekében meg kell könnyíteni számukra az oktatás és az egészségügyi ellátás igénybevételét.

A gyermekvédelem az európai migrációs stratégia fő prioritásai közé tartozik, és a tagállamok ez irányú erőfeszítéseit a bizottság továbbra is képzéssel, útmutatással, operatív támogatással és finanszírozással támogatja - tették hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.04.12 22:24

A magyar miniszterelnök pontosan tudja, hogy a szegénység a biztonsággal együtt talán még elmegy. Talán. Viszont ha a szegénység mellé már biztonság sem jut, akkor a magyar embereknek ez már elviselhetetlen lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.04.12 22:13

@gulyasgyula: mellesleg amúgy épp őket (és az olaszokat) kéne ezzel tehermentesíteni...szóval azért tán van köze hozzá
ha a feleségeddel nem értesz egyet, őt is lemajmozod?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.04.12 21:52

...egyébként már valahol ez sem igaz. Aki találkozott Japánokkal, Taiwaniakkal, pontosan tudja, hogy Európa már lemaradt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.04.12 21:51

....csak ennek is az árát ne a szegény Közép-Kelet európaiakkal fizettessék meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.04.12 21:48

Az európai emberek rengeteg mindent elértek, az európai szociáldemokrácia pedig szerintem a leghumánusabb létező társadalmi berendezkedés jelenleg ezen a bolygón. Ha a németek úgy gondolják, hogy megpróbálnak évente ebbe a kultúrkörbe bevonni 300 ezer embert Afrikából és a Közel-Keletről, tegyék meg, csak szurkolni tudok nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html