Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő a 17 oldalas elemzésben felidézte, hogy a tizenkét havi infláció 2012 szeptemberében átlagosan 2,6 százalék, az idén augusztusban azonban már csak 0,3 százalék volt a valutauniós gazdaságokban. A Fitch londoni elemzői közölték, hogy alapeseti előrejelzésük továbbra is alacsony euróövezeti inflációt valószínűsít tartós defláció helyett, és a cég az idén 1,1, jövőre 1,5, 2016-ban 1,6 százalékos gazdasági növekedéssel, illetve 0,9, 1,3 és 1,5 százalékos inflációval számol a valutaunióban.

A hitelminősítő azonban kidolgozott egy alternatív "sokkhelyzeti forgatókönyvet" is, amely elhúzódó, "japán mintájú" deflációt modellez.

E forgatókönyv alapján 2015-ben és 2016-ban is 1 százalékkal csökkenne az egész évre számolt fogyasztói árindex az euróövezetben, majd a 2018-ig terjedő előrejelzési időszak végéig zéró szintre állna be az infláció. Ebben a helyzetben a Fitch számításai szerint az euróövezeti gazdaság jövőre és 2016-ban is stagnálna, és később is csak 1 százalékkal növekedne évente, a munkanélküliségi ráta pedig 12 százalékra emelkedne.

A hitelminősítő szakértői kimutatták, hogy a japán hazai össztermék (GDP) 1995 és 2013 között éves átlagban mindössze 0,9 százalékkal növekedett.

A Fitch szerint a jelenlegi euróövezeti inflációs dinamikát nem lehet elintézni azzal, hogy átmeneti tényezők okozzák. Az okok között olyan tartós jelenségek is szerepelnek, mint az euróövezeti gazdaság gyenge teljesítménye, a jelentős negatív kibocsátási rés, a magas munkanélküliség, az ugyancsak magas adósságráták és a gyenge növekedési kilátások.

Ha a defláció kialakul és gyökeret ver, az nehezen visszafordítható, önmagát erősítő dinamikát eredményezhet, amely emeli a reálkamatokat és az adósságteher reálértékét, deflációs várakozást szülhet, a fogyasztási kiadások halasztásához és a befektetési eszközök árfolyameséséhez, végső soron pedig terjedő törlesztési csődökhöz vezethet - hangsúlyozzák a Fitch Ratings londoni elemzői.

A hitelminősítő szerint e forgatókönyv megvalósulását azok a nyitott gazdaságok is megszenvednék, amelyeknek exportjában az euróövezeti piacnak nagy a súlya. A Fitch Ratings a "viszonylag érintett" környező gazdaságok között kiemeli Csehországot és Magyarországot, valamint azokat az országokat - köztük Horvátországot -, amelyeknek gazdasága jelentős mértékben függ az európai turizmustól.

A valutaunióhoz fűződő szoros gazdasági és pénzügyi kapcsolatok miatt a közép- és kelet-európai gazdaságokat általánosságban is kedvezőtlenül érintené az euróövezetben kialakuló defláció, amely csökkentené a pozitív hitelminősítői lépések valószínűségét ebben a térségben, és növelné a negatív hitelminősítési döntések esélyét - áll a Fitch szerdai londoni elemzésében.