Itt a fordulat - örülhetnek az amerikaiak

Az elmúlt időszak vártnál rosszabb adatait követően változás látszik az Egyesült Államok munkaerő-piaci statisztikáiban, tehát a Fed álláspontjával összhangban átmeneti gyengeségről volt szó. Februárban 175 ezer új munkahely jött létre a múlt havi (felülvizsgált) 129 ezret követően, ami a vártnál 25 ezerrel több - írja a portfolio.hu. A munkanélküliségi ráta ugyanakkor 6,7 százalékra emelkedett
portfolio.hu, 2014. március 7. péntek, 15:03
Fotó: Napi.hu

175 ezer új munkahely jött létre az Egyesült Államokban, ami jelentősen meghaladja a Bloomberg által felmért 150 ezres piaci konszenzust. Ráadásul ezzel a számmal már a korábbi kedvezőtlen trend is véget ért, hiszen januárban a hideg időjárásnak köszönhetően a 129 ezerre esett vissza a foglalkoztatás bővülése. Ez utóbbi szám ugyanakkor felülvizsgálat eredménye, előzetesen még 113 ezerről tudtunk.

A munkanélküliségi ráta ugyanakkor a múlt havi 6,6 százalékos szintjéről februárban 6,7 százalékra emelkedett, míg a piac stagnálásra számított volna. A ráta emelkedéséből nem feltétlenül kell negatív következtetéseket levonnunk - olvasható a portfolio.hu-, ahol megjegyzik: az látszik ugyanis, hogy az elmúlt időszakban többen léptek vissza a munkaerőpiacra (növelve az aktivitási rátát), csak egyelőre nem találtak mind munkát, ezzel növelve a munkanélküliek számát.

HOZZÁSZÓLÁSOK