A határidős devizapiacon öt hónapja nem látott prémiummal forognak a jüanjegyzések, amiből a Bloombergnek nyilatkozó szakértők arra következtetnek, hogy a piac szerint a pekingi jegybank az infláció lefékezése érdekében engedni fogja a nemzeti valuta felértékelődését. A bank 0,11 százalékkal, 6,5156 jüan/dollárra erősítette referenciakamatát - helyi elemzők úgy vélik, hogy az egymást követő minimális felértékelések adnak hátszelet az ennek folytatódásával kapcsolatos várakozásoknak. Ugyanakkor nem számítanak egy nagy lépésre a belátható jövőben, különösen addig, amíg Kína külkereskedelmi többlete zsugorodik.

A tizenkét hónapos határidős jegyzés 6,3285 jüan/dollár volt ma délelőtt, ami 2,9 százalékkal van a 6,5133-as hazai devizaárfolyam felett. Sanghajban minimális erősödéssel, 6,5131 jüan/dollárra értékelődött fel a kínai deviza, ami 17 éves csúcs. A kereskedelmi minisztérium ugyanakkor máris megkongatta a vészharangot, weboldalán azt közölte, hogy kicsi erősödés is hatással volt a vállalatok exportmegrendeléseire. A kínai import idén gyorsabban nőhet, mint az export - vélik a tárca szakértői.

Az első negyedévet 1,02 milliárd dolláros külkerhiánnyal zárta a kínai gazdaság - az elmúlt hét évben ez volt az első negyedéves deficit. Ugyanakkor a fogyasztói árak éves összehasonlításban 5,4 százalékkal mentek feljebb márciusban, ami messze meghaladja a kormány négyszázalékos inflációs célját..