Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egészen meglepő előrejelzéssel állt elő Eugen Weinberg, a Commerzbank vezető elemzője - derül ki a CNBC cikkéből. Miközben az olaj ára szerdán az iráni demonstrációk és a fagyoskodó USA csökkenő készletei miatt emelkedett, szerinte trendforduló következik. Nem hogy tovább drágulna a fekete arany a 80 dollár/hordós szintig, sőt egyesek szerint akár 100 dollárig, hanem jelentős zuhanás várható.

A kőolaj ára 2015 közepe óta nem látott szintre ment fel szerdára, mivel a befektetők nem hallgattak azokra a szakértőkre, akik jelezték, hogy nincs okuk idegeskedni az Iránban kirobbant kormányellenes demonstrációk miatt. Kicsi a kockázata, hogy az OPEC harmadik legnagyobb exportáló országának kivitele csökkenjen - mondták, mire pánikszerű vásárlások vették kezdetüket.

Trendforduló

Az áremelkedésre spekuláló üzletkötések az égbe szöktek, miközben az árcsökkenésre játszó shortolás közel egy éve nem látott mélységbe hanyatlott. Weinberg azonban úgy látja, hogy a piac ezzel egyben túlfűtötté is vált, ami korrekcióért kiált. Nem is akármilyenért: szerinte 10-15 százalékkal zuhanhat a fekete arany ára a következő hónapokban. Ha bejön a jóslata, annak benzinkutaknál és érezhető hatása lesz.

Az olajárak pénteken majdnem visszaestek néhány nappal korábbi szintjükre, miután az USA olajtermelésének megugrásáról szóló hír felülírta a befektetők aggodalmait a kormányellenes iráni tüntetésekkel kapcsolatban. A londoni Brent árfolyama délre 67,4 dollár/hordóra, az észak-amerikai WTI-e 61,4 dollár/hordóra szelídült. Mindkettő egyszázalékos mínusz.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com