A brit Institut Legatum kiadta idei jólétmérő listáját, amelyen 142 ország szerepel, ezek a világ népességének 96, GDP-jének 99 százalékát képviselik. A rangsort nyolc tényező alapján állítják fel, amelyek közül csak egy a gazdasági teljesítmény, része a közigazgatás minősége, a cégek lehetőségei, a lakosság személyes biztonság- és szabadságérzete, egészsége és képzettsége is - mondta Jeffrey Gedmin, az intézet igazgatója.

Idén az első három helyet Norvégia, Dánia és Svédország foglalja el, őket követi Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, Hollandia, Svájc és Írország. A szenzáció az, hogy a lista készítése óta most először kiszorult a vezető tízből a 12. helyre az Egyesült Államok. A részindexeket illetően a gazdasági növekedésben az első három helyezett Svájc, Norvégia és Szingapúr, a legkedvezőbb a gazdasági környezet Dániában, Svédországban, Finnországban és Norvégiában. A legjobb közigazgatással Svájc, Új-Zéland és Dánia dicsekedhet, az oktatásban Új-Zéland, Ausztrália és Kanada jár az élen. Az egészségügyben Luxemburg, az USA és Svájc vezet. Az állam és polgárainak biztonsága terén Írország, Norvégia és Finnország a rangsor, míg a személyi szabadságban (amelynek része a szólásszabadság, a tolerancia és a vallásszabadság) Kanada, Új-Zéland és Ausztrália. Ezen a téren az iszlám országokban a legrosszabb a helyzet: a lista végét Egyiptom, Irak és Jemen adja.

Bár a listát az európai országok vezetik, egyértelműen kirajzolódik a Kelet-Nyugat különbség, a "kétsebességes" modell. A gazdasági részindex a legnagyobb esést Görögország, Dánia, Izland és Spanyolország esetében mutatja. A kontinens legrosszabbul teljesítő országai Bosznia (99. hely), Albánia (92.) és Moldova (84.). A volt szocialista országok közül azonban egyesek már kitörőben vannak: Szlovákia és Észtország például gyorsabban növekszik - nem csak a gazdaság terén - mint Olaszország, Belgium és Írország. Az oktatási részlistán például Szlovákia 9 hellyel került feljebb a 26.-ra, miközben Olaszország 13 hellyel zuhanva a 36. lett.

Az általános prosperitási indexben Lengyelország 4, Magyarország 3 hellyel csúszott le, a térség rangsorát a tavalyinál kettővel lejjebb végezve is Csehország vezeti.

Globális prosperitási index - helyezések
Ország20112012
Norvégia11
Dánia22
Svédország53
Ausztrália34
.........
USA1012
Nagy-Britannia1313
Németország1514
.........
Csehország2628
Lengyelország2832
Szlovákia3236
Magyarország3639
Románia5860
Forrás: Institut Legatum