Szerdán jár le, vagyis csütörtökig kell az európai bankoknak 442 milliárd eurónyi hitelkeretet visszafizetniük az ECB-nek. Ezt a pénzt még tavaly júliusban adta oda az Európai Központi Bank, hogy enyhítsen a bankok likviditási nehézségein. Egy évvel ezelőtt ugyanis gyakorlatilag befagytak a pénzcsapok és akkor az 1 százalékos kamaton biztosított hitel jelentős segítség volt a bankoknak.


Szerdán viszont csupán 131,9 milliárd euró összegben kapott 171 bank 3 hónapos forrást tenderen. Ez ugyan az ECB eddigi legmagasabb likviditásnyújtása a 3 hónapos tendereken, de jóval alacsonyabb összeg, mint amelyet a piaci szereplők feltételeztek. Ez arra utal, hogy mégsincs akkora rászorultság a bankok részéről az ECB likviditásfokozó intézkedéseire - mondta Nick Kounis, a Fortis Bank N.V elemzője a Bloomberg szerint.


A központi bank emellett azt is közölte, hogy hat hónapos időtávra annyi pénzt kölcsönöz a bankoknak amennyit csak akar.


Minderre azért van még mindig szükség a mert a bankok közötti hitelezés nem igazán indult újra, a bankok ugyanis továbbra is nagyon bizalmatlanok egymással.