Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban ismertetett helyzetértékelésében annak a véleményének adott hangot, hogy a választásokon győztes Jog és Igazságosság párt (PiS) szociális, adópolitikai és védelmi ígéreteivel járó megnövekedett kiadásokat csak részben fedezné az adóbeszedés hatékonyságának ugyancsak megígért javítása, és az egyes szektorokra kiróni tervezett új különadók. A Fitch szerint a PiS választási ígéretei alapján számítani lehet "unortodox" gazdaságpolitikai intézkedésekre is.

A hitelminősítő szerint az, hogy 2016 elején a lengyel jegybank monetáris tanácsában nyolc jelenlegi tag megbízatása jár le, és júniusban új jegybanki kormányzót is kell választani, azt jelenti, hogy a jegybanki politikában a PiS elképzelései érvényesülnek majd.

Mindazonáltal a kereskedelmi bankok vannak a leginkább kitéve a párt terveinek. Az eszközállomány-arányosan 0,39 százalékos potenciális új bankadó a bankrendszer szektorszintű idei eredményének 40 százalékát is elviheti, ami korlátozhatja bankok tőkeképzését és a reálgazdaság hitelellátását - áll a Fitch keddi elemzésében.

A cég szerint az is komoly kockázatot jelentene a bankszektor jövedelmezőségére, ha a svájci frankban denominált kinnlevőség-állományt át kellene váltani helyi valutára, mivel a frankhitelek a teljes szektorszintű kinnlevőség-portfolió 15 százalékát teszik ki.

A választások előtti retorika arra vall, hogy a PiS keményvonalas hozzáállást tanúsíthat mind az átváltási program kiterjedéséhez, mind a bankokra háruló veszteséghányad meghatározásához - vélekednek a Fitch Ratings londoni elemzői.

Tekintettel a lengyel adósbesorolást alátámasztó gazdasági erősségekre, köztük a robusztus makrogazdasági teljesítményre, a hasonló besorolású szuverén adósok mediánértékének közelében járó államadósság-rátára és a viszonylag ellenállóképes bankrendszerre, a gazdaságpolitikai alapállás módosulása nem feltétlenül gyakorolna hatást a lengyel szuverén adósosztályzatra; ezt tükrözi a besorolás jelenlegi stabil kilátása. Ha azonban a költségvetési politika komoly mértékben fellazulna, és ez az államadósság-ráta emelkedéséhez, valamint a növekedési teljesítmény ezzel egyidejű romlásához vezet, az már nyomást gyakorolhat a lengyel államadós-besorolásra - hangsúlyozzák keddi helyzetértékelésükben a Fitch Ratings londoni elemzői.

Az S&P is figyelmeztetett

Ugyanezekre a kockázatokra hívta fel a figyelmet előző napi elemzésében egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's is. Az S&P közölte, hogy a jelenlegi pozitívról stabilra veheti vissza a hosszú és rövid lejáratú lengyel szuverén devizaadósság "A mínusz/A-2", valamint a hazai valutában kibocsátott államadósság "A/A-1" besorolásának kilátását, ha visszalépéseket tapasztal a költségvetési konszolidációban, a makrogazdasági irányításban vagy a monetáris politikában.

A Standard & Poor's londoni elemzői közölték: nem számolnak a PiS kiterjedt kiadásnövelő terveinek teljes körű végrehajtásával, mivel az adósságplafont és a kiadásokat korlátozó alkotmányos előírások erőteljes gazdaságpolitikai rögzítő elemek. A hitelminősítő véleménye szerint azonban a tervezett bevételnövelő intézkedések ezzel együtt sem lesznek feltétlenül elégségesek a magasabb kiadások fedezésére, és ez lassíthatja a költségvetési konszolidáció folyamatát.

Az S&P szerint egyes tervezett intézkedések a befektetői bizalmat is gyengíthetik, ami visszafoghatja a lengyel gazdaság jelenlegi robusztus teljesítményét.

Mindemellett a PiS kötelezővé teheti a svájci frankban denominált ingatlanhitelek átváltását hazai valutára, úgy, hogy ennek teljes költsége a bankokat terheli - állt a Standard & Poor's elemzésében.