Itt a hivatalos figyelmeztetés: hosszú megszorításokra kell felkészülni Oroszországban

Oroszország elkerülte a katasztrófát, de hosszú évek megszorításaira kell felkészülnie pénzügyminisztere szerint.
Barabás T. János, 2015. május 23. szombat, 14:08
Fotó: MTI/EPA

Oroszországnak sikerült elkerülnie a csődöt, de krónikus rosszullét évei várnak rá - elkerülhetetlenek a megszorítások Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint. A tavalyi válságos év után, amikor az olajárak összeomlása és a nyugati szankciók miatt történelmi mélypontra zuhant a rubel árfolyama és recesszióba került a gazdaság, most javult a helyzet - drágult az olaj, egyelőre kitart a törékeny ukrajnai tűzszünet és a dollárral szemben 20 százalékot erősödött az orosz valuta, azonban elkerülhetetlen a költségvetési kiadások csökkentése - írta a The Moscow Times.

Vlagyimir Putyin elnöknek a kormány minisztereivel tartott költségvetési tanácskozása után Sziluanov úgy nyilatkozott, hogy a büdzsé opciói fogyóban vannak. A tartalék alapban még van vagy 75 milliárd dollár, de egyre csökken, és a tárca számításai szerint a következő két évben gyakorlatilag elfogy. A helyzetre való tekintettel új becslést készítettek. Ennek értelmében jövőre a költségvetés hiánya a GDP 2,4 százaléka lesz - a két hónappal ezelőtti prognózis kétszerese -, és a büdzsét az eredetileg tervezett 2017 helyett csak 2018 végére sikerül egyensúlyba hozni. Idén a deficit viszont valamivel kedvezőbb lesz a korábban vártnál, 3,7 helyett 3,4 százalékos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pozitiv21, 2015.05.24 11:03

Felháborító, hogy a keményen dolgozó embereken akarnak megszorítani!!!! Kivéve a Bróker Ügyvéd Cégek, akik a korrupciót terjesztik, számla nélküli milliókat tesznek zsebre, igazságos ez? Az orvosok negyed annyi hálapénzt kapnak, mint az Ügyvédek számla nélkül!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html