A fagyos időjárás miatt továbbra is akadozik Északnyugat-Európa közlekedése, némi reményre csak az ad okot, hogy alább hagyott a heves havazás. Franciaország északi részének nagyján jégriadót rendeltek el a hatóságok, amelyek "nagyon bonyolultként" jellemzik a kialakult helyzetet. A Brüsszelt és Párizst Londonnal összekötő Eurostar expresszvonat járatai újraindultak, miután kedden a heves hóviharok miatt le kellett állítani a szerelvényeket. Újra közlekednek a franciaországi belföldi nagy sebességű vonatok is. A SNCF vasúttársaság több mint ezer utasát volt kénytelen szállodákban elszállásolni a vágányzár miatt. A cég tízezer alkalmazottja takarította havat a sínekről.

Ezzel egyidejűleg az utak továbbra is alig járhatók az érintett francia területeken. Az autópályákon jeges szakaszok teszik lehetetlenné a közlekedést - jelentette be a védelmi minisztérium. A hadsereget kellett kirendelni, hogy segítsen a szakembereknek helyreállítani az áramellátást 80 ezer otthonban, miután a hóvihar károkat okozott az elektromos rendszerben. A La Manche csatorna túlsó partján, Nagy-Britanniában a Csalagút lezárása miatt óriási sorok alakultak ki a kompátkelők előtt. A vasúti alagút megnyitása ellenére sokáig eltarthat a közlekedési káosz megszüntetése - figyelmeztetnek a birit hatóságok.

Holnap nem várható semmi jó

Belgiumban szintén járhatatlan utakkal és jelentős vasúti késésekkel kellett szembe nézniük az utazóknak. A rettenetes idő miatt összesen 1600 kilométeren alakultak ki közlekedési dugók - jelentette az utak fenntartásával foglalkozó belga cég. Németországban le kellett zárni a frankfurti repülőteret, mivel 12 centiméteres hó hullott a kifutópályákra. Több százan aludtak kempingágyakon a várótermekben. Európa harmadik legnagyobb légikikötőjében ugyan újraindult a fogalom, de mivel az 1200 keddi járatból 800-at törölni kellett, ezek pótlása továbbra is jelentős késéseket okoz.

Az időjósok szerint Magyarországot ma éjszaka éri el az erős hidegfront, amely kiadós esőket, havas esőket, holnap hajnalban Baranya megye környékén hózáporokat okoz. Csütörtökön és pénteken viharos északi szél, erős lehűlés várható. Holnap már a középső, majd a délkeleti országrészben is havazásra válthat az eső. A nap péntek délután süthet ki a Dunántúlon, vasárnap már erős déli szél teszi majd próbára az időjárási változásokra érzékeny magyarok szervezetét.