Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszterek abban is egyetértenek, hogy az ENSZ égisze alatt kidolgozandó globális megállapodás időarányos teljesítését ötévenként ellenőrizzék.

Az üvegházhatás következtében a légkör felmelegedéséhez vezető szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről november 30. és december 11. között tartanak Párizsban világtalálkozót. A tervezett globális megállapodás célja az lenne, hogy a légkör hőmérsékletének emelkedése ne haladja meg a 2 Celsius-fokot.

A 40 százalékos "klímacél" már tavaly hivatalos uniós célkitűzés lett, ezzel azonban a nemzetközi közösség globálisan még nem azonosult. Egyelőre az egyes európai országokra lebontott klímacélokat sem határozták meg, mert azzal meg akarják várni a globális megállapodás létrejöttét.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet energiapolitikai tanácsadója, Jiri Jerabek a pénteki EU-miniszteri tanácskozás után közzétett nyilatkozatában gyengének minősítette a 2030-ra vonatkozó 40 százalékos kibocsátás-csökkentési célkitűzést. Szerinte Európának fel kellene gyorsítania a megújuló energiaforrásokra való átállást, és teljesen fel kellene számolnia az otthonok fosszilis energiahordozókkal való fűtését. Azt kellene képviselni Párizsban, hogy 2050-re az egész Földön számolják fel a fosszilis energiahordozók felhasználását.