Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Portugália 2013-ban képes lesz visszatérni a kötvénypiacokra, azaz adósságai finanszírozásához nem lesz szüksége az EU és az IMF segítségére - jelentette ki az IMF ottani misszióját vezető Abebe Aemro Selassie a Bloomberg tudósítása szerint. Ez persze nem lesz könnyű - tette hozzá a szakember, akinek az a feladata, hogy ellenőrizze a 78 milliárd eurós EU-IMF segélycsomag Lisszabonra háruló feladatainak teljesítését. Ugyanakkor azt jelentheti, hogy megállhat az adósságválság ragályos terjedése.

A kormány csökkentette a kiadásokat és növelte az adóbevételeket, aminek kedvező hatásait egyelőre nem igazán vették észre a befektetők. Az IMF-megbízott azonban biztos benne, hogy néhány hónap múlva, amikor az intézkedések kedvező hatása jól látható lesz, Portugália pénzügyi megítélése javulni fog.

Égben a hozam, de ez nem korrekt

A tízéves portugál kötvény hozamfelára a hozzá hasonló német papír felett nőtt a kedvezményes hitel elfogadása óta. A különbség most hajszállal 12 százalék felett van, míg tavaly április 6-án, a program elindításakor 5,11 százalékon állt. A június eleji választások és kormányváltás után 6,70 százalék volt az eltérés.

Az IMF úgy látja, hogy a kormánynak többet kell tennie az ország hitelességének visszaszerzése, a befektetők megnyerése érdekében. Selassie ugyanakkor úgy véli, hogy a jelenlegi hozamfelár nem korrekt, részben nyilván a nyögvenyelős görög válságkezelésre vezethető vissza.

Ez nem olyan adósság

A Valutaalap várakozása szerint a portugál adósságok GDP-hez viszonyított aránya 115 százalékon stabilizálódhat 2013-ban, majd innen lassan elindulhat lefelé. Ezzel szemben a görög tartozások 2020-ban is a GDP 120 százaléka felett lesznek, annak ellenére, hogy a magánhitelezők várhatóan elengedik követeléseik jelentős részét.

A két ország adósságprofilja tehát jelentősen különbözik, ráadásul a lisszaboni kormány megkezdte a költségvetést újra és újra felbillentő bajokat orvosló strukturális reformokat. A folyó fizetési mérleg az IMF várakozásainál erőteljesebben javult, és a hiány további csökkenése várható. Igaz, valószínűleg további három évre lesz szükség ahhoz, hogy a deficit lényegében eltűnjön.

Selassie szerint Portugáliának jobban oda kell figyelnie gyenge versenyképességére, ennek javítása vezethet el ugyanis a gazdasági növekedés élénküléséhez.