A német GDP az első negyedévben 1,5 százalékkal bővült a tavalyi utolsó három hónaphoz képest, ami azt jelenti, hogy éves összevetésben 4,9 százalékos volt a gyorsulás - a legerősebb az egyesítés óta - közölte pénteken a német szövetségi statisztikai hivatal. Ezzel a teljesítménnyel a német gazdaság ledolgozta a válság során elszenvedett veszteségeit és a német GDP most már meghaladja a 2008 eleji szintet.

Az adat jobb lett a vártnál: az utolsó negyedév 3,8 százalékos növekedése után, 4,2 százalékot vártak az első negyedévtől az elemzők. Ami különösen jó hír, hogy a GDP-n belül a belső fogyasztás, a gép- és berendezésberuházások és az építőipar is növekedett. Ezzel párhuzamosan a külkereskedelem jó teljesítménye tovább folytatódott, de a belső komponensek jó teljesítményének köszönhetően immáron a külkereskedelem hozzájárulása kisebb a GDP-hez, mint a belső felhasználásé.

A német mellett a francia GDP adat is jobb lett a vártnál: a negyedévben a tavalyi utolsó három hónaphoz képest 1 százalékkal bővült a gazdaság, ami erősebb a korábbi időszak 0,3 százalékos adatánál és a várakozások 0,6 százalékos átlagánál. Az erős növekedésben oroszlánrészt vállal az ipari termelés, ami a legnagyobb emelkedést mutatta az elmúlt 30 év során.