Itt a jóslat: ezek Orbán Viktor következő lépései

Magyarország miniszterelnöke új kormányának élén igyekszik majd kihasználni az euroszkeptikus és bevándorlásellenes európai vezetőkkel ápolt kapcsolatait, és ez nem minden, amire a következő években számíthatunk – véli egy a kelet-közép-európai ügyekkel foglalkozó szakértő.
Komócsin Sándor, 2018. május 2. szerda, 15:37
Fotó: AFP

Érdemes közelebbről megvizsgálni Orbán Viktor magyar miniszterelnök regionális politikai ambícióit, miután az erős emberek ambícióit fel szokták erősíteni sikereik - írta a brit Guardianban megjelent cikkében Milan Nic, Kelet-Közép-Európával foglalkozó szakértő a magyar kormányfő újraválasztására utalva.

Azt nem tudjuk pontosan mit tervezhet a belpolitikában, a demokratikus intézményrendszer leépítésében, bár nem túl biztató, hogy növeli a civil szervezetekre gyakorolt nyomást. Azt azonban biztosra vehetjük, hogy nem kerüli el figyelmét az európai geopolitikai helyzet változása és hátszelet adhat ambícióinak, hogy az európai szélsőjobb politikusai lelkesen üdvözölték választási győzelmét.

Brexit, Macron, migránsozás

A szakértő szerint Orbán Viktor keresni fogja a lehetőséget, hogy hasznot húzzon Nagy-Britannia európai uniós távozásának. A brexit egyik paradoxona, hogy a korábbinál fontosabbá válik a szövetségépítés az EU-ban. Számos - főként kisebb - EU-tagállam, amely eddig az Egyesült Királyságban talált szövetségest euroszkeptikus politikájához, a kilépés után a hozzá hasonlókhoz közeledhet.

A brexit után Franciaország és Németország marad az unió két nehéz súlyú játékosa, miközben a Kelet-Közép-Európában újjáéledt nacionalista reflexek erodálták az általuk képviselt, uniópárti normákkal szembeni tiszteletet. Orbán Viktor jelentős többséggel elért választási győzelme Nic szerint őt teszi Emmanuel Macron franci államfő fő politikai kihívójává, miután az utóbbi az európai liberális demokrácia fő képviselőjeként lépett a kontinens politikai porondjára.

A szakszerző szerint Magyarország miniszterelnöke bevándorlásellenes offenzívájára folytatására fogja építeni a jövő májusi európai parlamenti választást megelőző kampányát is, abban bízva, hogy ez kellő támogatást hoz a magyar kormánypártnak.

Geopolitika, provokáció

Nic szerint Orbán Viktor abban bízik, hogy a brexitet követő geopolitikai átrendeződés a kezére fog játszani. Budapesti kormányzati források szerint tágabb euroszkeptikus blokkot akar kiépíteni Lengyelország és Magyarország köré. Ez az országcsoport vehetné át azt a szerepet, amelyet az Egyesült Királyság játszott az integrációpárti francia-német tengellyel szemben az EU-ban

Magyarország miniszterelnöke ravasz játékot játszik: a nyilvánosságban provokatív retorikát használ, amivel az ellenállás képviselőjeként jelenik meg, míg a színfalak mögött sokkal együttműködőbb.

Eddig nem sok sikert ért el a szövetségépítésben, még a v4-ek sem álltak mellé - a bevándorlással kapcsolatos keménykedésen túl - az EU-val szembeni fellépésben. Ezért a magyar kormányfő Európa többi országában kereshet szövetségeseket az euroszkeptikus, bevándorlóellenes politikusokban.

Mire juthat?

A kérdés az, hogy végül is mekkora befolyásra tehet szert. Könnyen eltúlozhatjuk a jelentőségét: tehetséges politikus, ám Magyarország kicsi és mostanra meglehetősen elszigeteltté vált. Ugyanakkor Nic szerint Orbán Viktor egy lázító, akinek nincsenek gátlásai akkor, amikor a magyarok mély sérelmeire játszhat. Ezzel kapcsolatban a 2020-as esztendő hozhat új lehetőséget.

Ez lesz a trianoni szerződés megkötésének 100 évfordulója, ami óriási lehetőséget ad Orbán-kormánynak a szimbolikus politizálásra. Nem szabad alábecsülni a nemzeti kérdés jelentőségét Magyarországon és a vele szomszédos országokban. A magyar kormányfő a Guardian cikkírója szerint komoly gondot okozhat Európának hal felszítja a nemzeti kisebbségek körüli feszültséget és újraéleszti a területi vitákat.

Putyin

Ha erre indul, számíthat Európai szélsőjobboldali pártjainak támogatására, akárcsak a Vlagyimir Putyin orosz államfővel ápolt jó kapcsolatára. Nic szerint a magyar miniszterelnök biztos abban, hogy a magyar kormánypárt így is meg tudja őrizni a helyét az Európai Parlament vezető jobboldali politikai csoportjában, az Európai Néppártban.

A brexit és Orbán Viktor ambíciói ugyan messze vannak egymástól, ám együtt hozzájárulhatnak Európa új, kiszámíthatatlan geopolitikai viszonyainak kialakulásához.

A fotó forrása: Kisbenedek Attila/AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.05.03 15:22

tul van ez dimenzionalva. egy 10 millios orszag miniszterelnoke egy senki egy nemet tartomanyi elnokhoz hasonlitva. orban tamogatoi bazisa sem veheto komolyan, az erejet nem magyarorszag gdp termelo resze adja, hanem videki analfabetak es inaktivak, akik leginkabb a migrancsozastol ijedtek meg. ezert orban nem eros ember, hanem inkabb egy hamiskartyas, akinek jo lapjai vannak. osszeallni vele leginkabb senki nem akar, eu-s esemenyeken rohangal korbe korbe, mint a farkat kergeto kutya, hogy legalabb valaki kezet fogjon vele, majd az MTI nevu szolgasajtoja kamu beallitasokkal keszit kepeket, hogy orban epp megmenti a hazat, amikor odaall a beszelgeto emberek melle. vicc...

enm ertem a szerzo, meg a szakerto rettegesenek az okat, orban ugy el van szigetelve, hogy a fal adja a masikat. part szelsoseges nacipart vezetoje orul neki, azok kozul sem az osszes. orban a ti saratok, a ti sorsotokat rontja, az eu-ba nincs beleszolasa, az eu is pont azon dolgozik, hogyan lehet a 100%-os kuszobot lejjebb vinni, ilyenek az eurozana, a tobbsebesseges europa es az allamkozi megallapodasok. mindegyik orban kispadoztatasara iranyul, nameg a lengyel haverja ellen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2018.05.03 09:57

Pedig csak azt kéne megfogadni Brüsszelnek amit mond.Akár tengeren akár szárazföldön akar ILLEGÁLISAN belépni BÁRHOL Európai területre KITOLONCOLNI első kísérletnél .Másodszor már 10 év kényszermunka a bünti és KITOLONCOLNI utána.Azonnal megszűnne Orbán " hatalma " .Ami nem igaz csak emiatt vették át józan államok amit mondott. Akik meg nem vették át ott majd rövidesen átveszi az iszlám az uralmat és annak a demokrácia ismeretlen .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

amerika, 2018.05.03 09:16

Hm. Nehézsúlyú játékosok. A nyakig eladósodott franciák? Na ez elég nagy baj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.05.02 20:15

ha már a tartalom agyatlanság, legalább a külcsínre adhatna többet a poszter...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flatron4687@gmail.com, 2018.05.02 20:04

@kman: Kell is az Orbán orra alá !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html