Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem kétséges, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő képes kezelni Donald Trumpot, az Egyesült Államok kiszámíthatatlanságára büszke elnökét, ám nem úgy, ahogy azt az összeesküvés-elméletek rajongói gondolják - véli Leonid Bershidsky, a Bloomberg Berlinben dolgozó publicistája.

Bár sokan azt hiszik, hogy Putyinnak van valamilyen kompromittáló anyaga amerikai kollégájáról (még abból az időből, amikor szépségversenyek szervezőjeként Moszkvában is megfordult, és a szállodában jól érezte magát), ám ezt nincs oka nyilvánosságra hozni. Ezzel ugyanis csak egy olyan washingtoni vezetést segíthetne hatalomra, amely e jelenleginél ellenségesebb Moszkvával szemben.

A két elnöknek ennél sokkal prózaibb közös érdekeik vannak, ám az gondjuk, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy ezek bármelyikében konkrét megállapodást kössenek egymással.

Szíria

A legnyilvánvalóbb közös pont Szíria. Trump ki akarja vonni a polgárháborújában vergődő országból az amerikai katonákat, ám nem szeretné, ha ezzel az iráni befolyás előtt nyitna utat. Putyin is azt szeretné, ha az amerikaiak távoznának, de szüksége van Teheránra, mert szövetségese, Aszad elnök rezsimje semmi perc alatt megbukna az iráni hátszél nélkül.

Az orosz államfő nem akar újra katonákat küldeni Szíriába. Az az érdeke, hogy Aszad minél nagyobb területekre terjessze ki a hatalmát, megszerezze az olajban gazdag országrészeket, hogy legyen pénze az újjáépítéshez - véli a Bloomberg cikkírója. Ebből persze az orosz oligarchák is hasznot húzhatnak. Eközben megmaradnak az orosz katonai támaszpontok is.

Ukrajna

Végül is megígérheti Trumpnak, hogy fékezi az iráni befolyás terjedését Szíriában, ha cserébe engedményeket kap Trumptól Ukrajnában. Az amerikai elnök jelezte például, hogy megfontolhatja a Krím félsziget orosz annektálását. A gondja az - és ezt Putyin is tudja -, hogy ezt nem tehetné meg az amerikai kongresszus jóváhagyása nélkül, amit aligha kapna meg.

Ugyanez a helyzet a délkelet-ukrajnai polgárháborúval. Az Oroszország elleni USA-EU szankciók másik oka az, hogy Moszkva beavatkozik ebbe a harcba az Ukrajnát szétszakítani szándékozó szeparatisták oldalán. Kurt Volker, Trum illetékes tanácsadója azt mondta, hogy szerinte az oroszok hosszú időre beásták magukat ebbe az állóháborúba.

Összességében ahelyett, hogy Szíria ügyében kötnének egy érdemi megállapodást, Putyin ígérhet valamit Trumpnak, amit nem akar betartani. Ezt a taktikát sokszor alkalmazta már mind a szíriai ügyekben az USA-val, mind Ukrajna esetén Franciaországgal és Németországgal szemben - emlékeztet Bershidsky. Trump szeret megállapodásokat bejelenteni, ezért kaphat egy ígéretet arra, hogy határt szabnak az iráni befolyásnak.

Európai Unió

A másik terület, amelyben a két garabonciás vezető egy húron pendül, az Európai Unió meggyengítése, főként Angela Merkel kormányzásának aláásása. Trumpnak szüksége van az európai egység felbontására, hogy sikerrel vívja meg kereskedelmi háborúját az EU ellen. Putyin a szankciók feloldását szeretné, amelynek fő akadálya Merkel. Ha Ausztria, Magyarország és más országok után máshol is a korlátozásokat feladni akaró kormányok kerülnek hatalomra, akkor nyert ügye van.

Ugyanakkor az orosz gázt közvetlenül Németországba szállító északi áramlat gázvezeték ügyében ellentétesek Trump és Putyin érdekei. Az előbbi ellenzi a beruházást, mert az USA-ból érkező folyékony gáz legnagyobb versenytársa, az utóbbi viszont ennek segítségével akarja kiiktatni Ukrajnát az orosz gáztranzitból.

Más kérdés, hogy nem is kell egyezségre jutniuk: továbbra is bátoríthatják egymástól függetlenül az európai szélsőjobbot, amely elvégezheti nekik a piszkos munkát - véli a Bloomberg szakírója.

NATO

Putyin érdekelt a NATO szétzilálásában és Trump nem titkoltan lenézni a katonai szerveztet. Ugyanakkor az amerikai elnök fellépése a nemrég zárult tartott NATO-csúcson azt mutatta, hogy nem érdeke a szövetség szétverése.

Azon túl, hogy tett néhány hangos meggyezést, amelyben jelezte, hogy elvárja a tagállamok anyagi hozzájárulásának növelését a szervezet költségeihez, aláírta a közös védelmi erőfeszítések erősítéséről szóló dokumentumot. Valószínűleg rájött, hogy az amerikai belpolitikában veszítene azzal, ha gyengítené a NATO-t.

Nesze semmi...

Az orosz elnök első számú prioritása a Bloomberg publicistája szerint a kormánya elleni szankciók enyhítése vagy feloldása. Az a gazdasági rendszer, amelyet kiépített, külföldi piacokat igényel - erős bizonyítékok vannak arra is, hogy Trump ingatlanüzlete is hasznot húzott az orosz pénzáramlásból.

Ugyanakkor nyilván tisztában van azzal, hogy amerikai partnere nem bonthatja le a szankciókat. Ha megpróbálná, a kongresszus lefogná a kezét. Az egyetlen, amiben reménykedhet, hogy Trump a színfalak mögött megígéri neki: nem lesznek újabb korlátozások, főként nem azok ellen az európai vállaltok ellen, amelyek részt vesznek az északi áramlat 2. építésében.

...fogd meg jól

Mi lehet mindennek az eredője? Trumpnak és Putyinnal vannak közös érdekeik és céljaik, de nem igazán tudják ezeket nyilvánosan megfogalmazni vagy egy alkucsomag részeként leboltolni egymással. Csak homályos ígéreteket tehetnek egymásnak, amelyeket nem fognak betartani.

Az orosz elnök vállalhatja, hogy visszatartja az iráni befolyás terjedését Szíriában, cserébe kaphat egy hasonlóan homályos, nem nyilvános ígéretet, hogy nem lesznek újabb kemény amerikai intézkedések a Kreml érdekei ellen. Más szóval a nesze semmi, fogd meg jól "köthetnek üzletet" egymással.

A fotó forrása: AFP