Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bizottság közleménye szerint a megjelölt, úgynevezett "közös érdekű projekteket" (PCI) gyorsított eljárással lehet majd engedélyeztetni, szabályozási feltételeik kedvezőbbek lesznek, és pénzügyi támogatás igényelhető majd utánuk az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből, amely a transzeurópai energetikai infrastruktúra céljára 5,85 milliárd eurót különített el a 2014-2020-as időszakra. A projektek között 11 érinti Magyarországot is - ezeket az alábbi táblázatban találja.

A lista közel 140 villamosenergia-átviteli és szállítási projektet, mintegy 100 földgáz-szállítási és -tárolási, illetve a cseppfolyósított földgázzal (LNG) összefüggő projektet, továbbá a kőolajjal és az intelligens energiahálózatokkal kapcsolatos projekteket is tartalmaz.

A bizottság közleménye szerint ezek a projektek bizonyos előnyöket is élveznek majd:

  • gyorsított tervezési és engedélyeztetési eljárás (kötelező erejű 3,5 éves időkorlát);
  • egyetlen illetékes nemzeti hatóság intézkedik valamennyi engedélyeztetési eljárásban (egyablakos ügyintézés);
  • az ésszerűsített környezetvédelmi értékelés igazgatási költségeket takarít meg a projektgazdáknak és a hatóságoknak, és egyúttal biztosítja az uniós jog követelményeinek tiszteletben tartását;
  • a projektek átláthatóbbak lesznek, és a nyilvánosság fokozottabban részt vehet bennük;
  • a megerősített szabályozási keret megnöveli a projektek ismertségét és vonzerejét a befektetők körében, mivel a költségeket azokba az országokba csoportosítja, amelyek leginkább évezhetik az előnyét a kész projektnek;
  • az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből történő finanszírozhatóság lehetősége, amelynek kulcsszerepe lesz a szükséges magán- és közfinanszírozás mozgósításában, és a lehetséges finanszírozás már akár 2014-től lehetővé válik.

A bizottsági közlemény felhívja a figyelmet, hogy egy projekt akkor vehető fel a listára, ha jelentős haszna van legalább két tagállamra nézve, előmozdítja a piaci integrációt és élénkíti a versenyt, továbbá fokozza az ellátásbiztonságot és csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Ugyanakkor a közlemény azt is hangsúlyozza: a bizottság szorosan figyelemmel fogja kísérni a kiadott engedélyekben foglaltak betartását és a projektek megvalósításában elért eredményeket. A közös érdekű projektek listáját a bizottság kétévente aktualizálni fogja, miután a listára felkerülhetnek időközben szükségessé váló projektek, illetve lekerülhetnek az aktualitásukat vesztett projektek.

Az energetikai infrastruktúrába való beruházás szükségessége nagyban hozzájárult a transzeurópai energiainfrastruktúrákra vonatkozó iránymutatásokról (TEN-E iránymutatások) szóló rendeletjavaslat 2011. évi előterjesztéséhez. A TEN-E iránymutatások stratégiai keretbe foglalták az energetikai infrastruktúráról alkotott hosszú távú uniós elképzelést, és bevezették a közös érdekű projekt fogalmát. Az iránymutatások kilenc kiemelt jelentőségű folyosót jelöltek ki a villamosenergia-, földgáz- és kőolaj-infrastruktúrán belül, továbbá uniós szinten három kiemelt jelentőségű területet jelöltek meg: a villamosenergia-szupersztrádákat, az intelligens hálózatokat és szén-dioxid-szállítási hálózatokat.