Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jobboldali Kukiz'15 mozgalomnak 42 képviselője lesz. A fő ellenzéki erővé vált jobbközép liberális Polgári Platform (PO) a voksok 24,09 százalékához és ennek nyomán 138 mandátumhoz jutott. Az eddigi kormánykoalíció kisebbik tagja, a Lengyel Parasztpárt (PSL) 16 mandátummal fog rendelkezni, az újliberális Nowoczesna (Modern) pártnak 28 képviselője lesz. 1 mandátum a német kisebbségnek jut.

A PiS a 100 fős parlamenti felsőházban, a szenátusban is szilárd többséggel rendelkezik, a végeredmények szerint 61 mandátumot tudhat magáénak. A részvételi arány 50,92 százalékos volt. Viszonylag magas - 2,53 százalékos - volt ugyanakkor az érvénytelen szavazatok aránya.

A lengyel alkotmány értelmében a vasárnapi választásokat követő 30 napon belül, vagyis legkésőbb november 24-ig kell megtartani az új parlament első ülését, melyen lemond a régi kormány. Ezt követően az államfő kormányfőjelöltet - ez esetben várhatóan Beata Szydlót, a PiS elnökhelyettesét - bíz meg az új kabinet összeállításával. Így november végére meg is alakulhat a PiS-kormány.

A sajtónak kedden nyilatkozó megválasztott PiS-képviselők a leendő kormány programjának egy-egy részletét ismertették. A TV Republika konzervatív hírtelevízió Krzysztof Czabanskit, a PAP hírügynökség volt igazgatóját idézte, aki kilátásba helyezte: pártja 2016 elején új médiatörvény-javaslatot terjeszt elő, mely alapján 2017 végéig átalakítják a közszolgálati rádiót és televíziót, egy Nemzeti Médiának nevezett projekt keretében. A közszolgálati média szolgáltatásait kizárólag az állami költségvetésből, valamint az eddigihez képest csökkentett és kötelező előfizetésből fedeznék. A lengyel közszolgálati média jelenleg több kereskedelmi társaságként működik.

Piotr Glinski szociológiaprofesszor, akit a PiS-kormány lehetséges miniszterelnök-helyetteseként emlegetnek, kedden az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban megerősítette: az új kabinet már a jövő év elejétől megadóztatná a bankokat és a nagy kereskedelmi cégeket, így összesen évi 6-7 milliárd zlotyval (mintegy 438-511 milliárd forinttal) bővülne Lengyelország költségvetése. A PiS továbbá - az általános forgalmi adó jobb behajthatóságát biztosító törvény keretében - 22 százalékosra csökkentené a legmagasabb - jelenleg 23 százalékos - áfa-kulcsot.

A PiS gazdasági programja feltételezi, hogy az új, illetve a hatékonyabban behajtott adók többek között a családok nagyobb támogatását, az adómentes bevételi küszöb emelését, a kisvállalkozók adójának csökkentését teszik majd lehetővé.