Itt a megerősítés - Kína nem jön megmenteni

A kínai külügyminiszter helyettes megerősítette a korábbi feltételezéseket, az ország nem használja devizatartalékait Európa megmentésére.
NAPI, 2011. december 2. péntek, 11:27
Fotó: Napi.hu

Fu Ying, a kínai külügyminiszter-helyettes ma reggel megerősítette, nem használják fel az ország 3200 milliárd dollárra rúgó devizatartalékát az eladósodott európai országok megsegítésére. Ezt az összeget nem használhatjuk fel belföldön a szegénység okozta problémák enyhítésére, de külföldön sem használhatjuk még fejlesztések támogatására sem - mondta.

A szakértők becslése szerint Peking már devizatartalékai mintegy egyötödét euró alapú eszközökben tartja - írja a CNBC.com. Bár a kínai devizatartalékok a legnagyobbak a világon, ezen tartalék mintegy kétharmada hosszú lejáratú dollár eszközökbe van befektetve, amelytől ha akarna sem tudna egyszerűen megválni az ország annak kockáztatása nélkül, hogy bedöntené ezen eszközök piacán az árakat. Így a CNBC becslése szerint Kína mintegy 470 milliárd dollár befektetésére képes tartalékaiból minden évben.

Fu elmondása szerint az 1997-es ázsiai válság megtanította Pekinget arra, hogy milyen fontos szerepe van a gazdaság stabilitása szempontjából a megfelelő nagyságú devizatartaléknak és hogy milyen óvatosan kell azzal bánni. A kínai külügyminisztériumnak egyébként nincs közvetlen ráhatása arra, hogyan használja fel az ország devizatartalékait, azonban véleményezheti az ezzel kapcsolatos akciókat.

Fu szerint az, hogy Kína nem használja fel ezt az összeget Európa megsegítésére nem jelenti azt, hogy országa számára ne lenne fontos az európai problémák megoldása. Nem azt mondom, hogy Kína nem tudna segíteni Európán, csak azt, hogy nem a devizatartalékok felhasználása lehet ennek a módja - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2011.12.02 12:26

Na ugye!..miért is tenné? Neki az a jó, ha az EU-ban káosz van és fejetlenség, az ő anyagi érdekük azt mondja, olcsón vásárolni, ha az EU bedől és ne is csodálkozzon senki ezen.

A másik dolog viszont a következő lehet.

Az EU-t megmentik Kína nélkül is és akkor Kína mehet a francba.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html